COVID-19 і посилений карантин: що можна і чого не можна робити

8 січня 2021 о 16:17
937

Від опівночі 8 січня 2021 р. на всій території Україні почали діяти посилені карантинні обмеження, які триватимуть до 24 січня 2021 р. включно. Усі карантинні обмеження розроблялися з урахуванням думки суспільства та бізнес-спільноти та є результатом балансу між наявною епідситуацією та потребами економіки країни. Про це Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, розповів під час брифінгу 8 січня 2021 р.

Чого не можна робити

Урядовець зазначив, що на період дії посилених карантинних заходів забороняється відвідування закладів освіти будь-якої форми власності, крім дитячих садочків; робота кафе, барів, ресторанів, крім доставки та роботи навинос; проведення всіх заходів; робота ТРЦ, окрім роботи в них суб’єктів господарювання, діяльність яких дозволяється; приймання відвідувачів закладами культури і проведення культурних масових заходів (крім закладів із виробництва аудіовізуальних творів, роботи історико-культурних заповідників та організації гірськолижного дозвілля); приймання відвідувачів спортивними залами, фітнес-центрами та робота басейнів; робота суб’єктів господарювання у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, окрім винятків, які дозволяються; діяльність непродовольчих ринків.

Що можна робити

Дозволяється робота громадського транспорту, міжміське та міжнародне авто-, авіа- та залізничне сполучення; торгівля продовольчими товарами, лікарськими засобами, виробами медичного призначення та ветеринарними препаратами, засобами гігієни, засобами зв’язку та кормами для тварин, побутовою хімією та друкованою пресою (в магазинах, 60% торговельної площі яких призначені для торгівлі продуктами харчування); технічне обслуговування та ремонт авто; робота АЗС (без зон харчування), банків, поштових операторів, перукарень та салонів краси (виключно за попереднім записом), готелів (за умови, що зони спільного харчування працюватимуть з 6-ї до 11-ї ранку, а розважальні заходи не відбуватимуться); спортивні заходи професійних клубів (без присутності глядачів); робота зі збирання і заготівлі відходів.

Навіщо посилювати карантин

Зараз у суспільстві активно обговорюють доцільність посилення карантинних обмежень, адже кількість нових випадків захворювання на COVID-19 зменшується. Дійсно, ситуація дещо стабілізувалась, але залишається напруженою. На думку провідних українських епідеміологів та інфекціоністів, заходи з посилення карантинних обмежень є необхідними.

Провідні фахівці у сфері епідеміології прогнозують поступове збільшення кількості хворих на COVID-19 упродовж січня–лютого 2021 р. і внаслідок цього — підвищення навантаження на медичну систему (зокрема і внаслідок сезонного зростання кількості хворих на грип).

Період введення посилених карантинних обмежень (з 8 до 24 січня 2021 р.) збігається із завершенням інкубаційного періоду захворювання COVID-19 у осіб, які інфікувалися під час новорічних свят, перебуваючи в масових скупченнях людей.

Під час святкувань відбулося активне переміщення населення між регіонами України та за її межами. Тому підвищився ризик поширення інфекції на територіях, де рівень зараження донедавна був відносно низьким. Прогнозується різке зростання кількості інфікованих та збільшення навантаження на медичну мережу.

Хто хворіє на COVID-19

Наразі ⅓ всіх госпіталізованих із діагнозом COVID-19 — це пацієнти в тяжкому стані. Це пов’язано з тим, що населення України почало рідше звертатися до лікарів у разі виникнення перших симптомів коронавірусної хвороби. Крім того, вірус почав вражати більшу кількість дітей та молодь.

Забезпечення вакцинами

МОЗ здатне забезпечити Україну вакциною проти COVID-19 провідних світових виробників, які, не вдаючись до політичних ігрищ, відкрито надають усю необхідну інформацію щодо ефективності, безпеки та якості своїх вакцин.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr