COVID-19: наявний ризик зростання захворюваності після новорічних свят

4 січня 2021 о 16:29
1116

Як ми вже повідомляли, в останні тижні в Україні зменшується кількість хворих на коронавірусну інфекцію COVID-19 і зростає кількість тих, хто одужав. Про це повідомили Президенту України Володимиру Зеленському на традиційній селекторній нараді, що відбулася під його головуванням 4 січня 2021 р.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що на сьогодні на госпіталізації перебувають 22 802 особи, а п’ять тижнів тому таких було в середньому 28–29 тисяч.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов зазначив, що в країні також спостерігається зниження захворюваності на пневмонію. За останній тиждень зафіксовано 19,5 тис. випадків, тоді як, наприклад, з 9 по 15 листопада — майже 39 тис. Водночас очільник МОЗ вважає, що існує імовірність зростання кількості хворих на коронавірус після новорічних свят. До того ж очікується зростання сезонної захворюваності на грип.

В. Зеленський дав доручення всебічно проаналізувати динаміку захворюваності на COVID-19 після святкування Нового року.

Стан медичної системи

Урядовці доповіли, що наразі в Україні облаштовано 50 409 ліжко-місць у лікарнях із підключенням кисню. Наразі вільні майже 35 тис. ліжок з киснем. Загалом у країні на сьогодні є майже 66 тис. ліжко-місць для хворих на коронавірус.

Виплати

Д. Шмигаль також доповів про стан виплат допомоги у розмірі 8 тис. грн бізнесу та найманим працівникам у зв’язку з посиленням карантинних обмежень.

«Станом на 31 грудня 2020 р. на оформлення допомоги в розмірі 8 тис. грн було подано 480 тис. заяв. І можу сказати, що майже всі виплати вже здійснено. Так, по 456 тис. заяв перераховано кошти в обсязі 3,64 млрд грн. Наразі кошти не перераховано переважно тим отримувачам, які подали заяви на одержання допомоги в останні дні минулого року. Можу запевнити, що ці громадяни отримають належну їм допомогу протягом першої половини січня», — наголосив він.

Віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що певна кількість компаній боїться податкових перевірок після отримання матеріальної допомоги.

Президент В. Зеленський запропонував використати цю ситуацію для покращення стосунків між державою та бізнесом.

«Пропоную керівництву Міністерства фінансів та Державної податкової служби подумати над тим, як зробити підхід до компаній, які зареєструвалися на отримання допомоги, максимально публічним та лояльним. Вони мають знати, що держава підтримує прозорий бізнес», – сказав він.

За листопад–грудень виплачена допомога на загальну суму 443 864 000 грн для 90 475 сімей фізичних осіб — підприємців, які мають дітей віком до 10 років.

Крім того, В. Зеленському доповіли, що найближчим часом Кабінет Міністрів України ухвалить постанову, яка пришвидшить виплати родинам медичних працівників, померлих під час протидії COVID-19.

Глава держави також поставив завдання прискорити створення реєстру вакцинованих осіб.

Держава продовжує перемовини щодо постачання в Україну вакцин від COVID-19 з кількома іноземними компаніями.

Голова Національної поліції Ігор Клименко поінформував, що за порушення маскового режиму впродовж новорічних святкувань правоохоронці склали 6 500 протоколів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами president.gov.ua