Програма медичних гарантій 2020: в НСЗУ виокремили переваги для пацієнта

31 грудня 2020 о 11:05
1559

Трансформація системи охорони здоров’я змінила правила гри у медичній сфері і запустила процес важливих перетворень. Про це під час брифінгу 30 грудня 2020 р. нагадав Андрій Віленський, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Посадовець зазначив, що вперше українці отримали шанс на систему охорони здоров’я, в центрі якої перебуває пацієнт. Частина пацієнтів вже відчули позитивні зміни на власному досвіді. І хоча не все працює безвідмовно, запит на трансформацію дає підстави стверджувати, що процес змін незворотній.

Реальна фінансова точка опори для пацієнта

Перша перевага — пацієнти отримали реальну фінансову точку опори. Вперше у цьому році у повному обсязі запрацювала Програма медичних гарантій — чіткий перелік послуг, які пацієнт може отримати безоплатно, та правила, як їх отримати. Програма медичних гарантій — невід’ємна складова універсального медичного охоплення. Воно означає, що кожна людина може отримувати доступну та якісну медичну допомогу, не зазнаючи при цьому катастрофічних фінансових витрат.

Які послуги покриває Програма медичних гарантій

На сьогодні Програма медичних гарантій покриває всі найважливіші види медичної допомоги для пацієнта — послуги сімейного лікаря, педіатра чи терапевта, з якими пацієнти укладають декларації, екстрена медична, спеціалізована медична допомога, яка включає консультації спеціалістів, обстеження, госпіталізації, операції, реабілітацію та паліативну допомогу, а також Державна програма реімбурсації — перелік ліків, які пацієнти з найпоширенішими хронічними захворюваннями можуть отримати безоплатно або з незначною доплатою.

Вільний вибір та заміна лікаря

Друга вагома перевага — вільний вибір та зміна лікаря. Можливість отримати медичні послуги більше не залежить від реєстрації або так званої прописки. Як сімейного лікаря, так і спеціалізований медичний заклад можна вибирати незалежно від місця проживання. Головне, аби лікарня, де працює такий фахівець, мала договір із НСЗУ. НСЗУ оплатить послугу тому закладу, який вибере пацієнт.

Сімейного лікаря, терапевта або педіатра вибрали понад 31 млн українців. Це — майже 74% населення України. Із квітня 2020 р. лікарі виписали понад 116 млн направлень для майже 14 млн пацієнтів.

Безоплатна медична допомога у приватних закладах

Третя перевага — вперше в Україні пацієнти отримали можливість лікуватися у приватних закладах за державні гроші. Тобто за гроші, сплачені з власних податків. Уже понад 2 роки українці можуть укладати декларації з сімейним лікарем у приватному закладі. А з квітня цього року у деяких приватних клініках можна отримати і спеціалізовану медичну допомогу. 21% загальної кількості укладених договорів — це приватні заклади.  Із понад трьох тисяч законтрактованих — 231 приватний та 401 лікар — ФОП. Більшість цих надавачів працює на первинній ланці: 397 — лікарів — ФОП та 212 — приватних медичних закладів. Спеціалізовану допомогу за договором із НСЗУ надають 59 приватних закладів та 4 лікарі — ФОП.

Онлайн-сервіси та електронні інструменти

Онлайн-сервіси та електронні інструменти — ще одна важлива перевага для пацієнта. Трансформація галузі не рухається без розвитку електронної системи охорони здоров’я. Саме вона дає можливість впроваджувати корисні інструменти для пацієнта — такі як онлайн-запис до лікаря. З  квітня 2020 р. направлення до закладу спеціалізованої допомоги є електронним. Завдяки електронним медичним записам клінічна історія кожного пацієнта зберігається в системі і не загубиться, як паперова медична картка. Електронні дані посилюють рівень приватності — доступ до них мають лише чітко визначені лікарі.

Прозорість та відкритість даних НСЗУ

Електронна система охорони здоров’я забезпечила прозорість і відкритість даних. НСЗУ візуалізує дані у вигляді інтерактивних дешбордів. Завдяки таким інструментам на сайті НСЗУ пацієнт бачить, з яким лікарем і в якому закладі можна укласти декларацію. А також — в якому закладі він може отримати послугу за своїм електронним направленням, в якій аптеці — ліки за програмою реімбурсації. На дешбордах є також уся інформація про оплати закладам. Тож маніпуляції про «відсутнє фінансування» тепер можна спростувати й отримати безоплатні послуги у межах Програми медичних гарантій. Цю інформацію можна також дізнатися за безоплатним номером нашого контакт-центру 16-77.

Доступні ліки за е-рецептом

Ще однією з переваг стала можливість у рамках Державної програми реімбурсації отримувати ліки від серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та діабету II типу безоплатно чи з незначною доплатою. Електронний рецепт на них виписує лікар, з яким пацієнт уклав декларацію. Е-рецепт можна отримати й по телефону. Це важливо для людей старшого віку, адже дозволяє не переривати лікування й  уникати місць скупчення людей в час пандемії.

Ліки за е-рецептом можна отримати у будь-якій аптеці, яка має договір з НСЗУ. Незалежно від того, де людина проживає чи прописана. НСЗУ уклала договори з понад 1 200 аптечними закладами. Програмою реімбурсації скористалися понад 2,5 млн пацієнтів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua