Рання діагностика онкозахворювань у Програмі медичних гарантій

8 грудня 2020 о 10:36
461

Із впровадженням з 1 квітня 2020 року Програми медичних гарантій в українців з’явилася можливість проходити безоплатно дослідження щодо раннього розвитку онкологічних захворювань. Про це повідомили під час брифінгу НСЗУ 7 грудня 2020 р. та зазначили, що у разі виявлення раку  вчасно розпочинати лікування дуже важливо.

Пріоритетність послуги

Рання діагностика онкозахворювань є однією з пріоритетних послуг у Програмі медичних гарантій. Вона включає 6 інструментальних досліджень, які призначає лікар пацієнтам певного віку. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, такі діагностичні дослідження рекомендовані пацієнтам певного віку. Мамографію та колоноскопію рекомендують призначати пацієнтам віком від 40 років. Гістероскопію, гастроскопію, цистоскопію та бронхоскопію — пацієнтам від 50 років. Проте особам молодшого віку лікар також може призначити такі дослідження і виписати направлення, якщо підозрює новоутворення.

Скільки пацієнтів пройшли діагностику

За 10 міс дії Програми медичних гарантій понад 192 тис. пацієнтів безоплатно пройшли ранню діагностику щодо виявлення онкологічних хвороб. Найбільше пацієнток пройшли мамографію — понад 96 тисяч, гастроскопію — 61,7 тис. пацієнтів, колоноскопію — понад 18 тис. пацієнтів, бронхоскопію — майже 7 тис. пацієнтів, цистоскопію — понад 5,4 тисяч, а гістероскопію — понад 4 тис. пацієнток.

Як пройти обстеження

Для раннього виявлення онкології пацієнт спершу має звернутися до свого лікаря, з яким уклав декларацію. Саме лікар, зважаючи на стан здоров’я, вік і схильність до певних захворювань чи ризик спадковості, визначить, чи потрібне обстеження. Виписати таке направлення може не лише сімейний лікар, а й профільний спеціаліст. Для пацієнта є безоплатними діагностична чи лікувальна процедура з анестезією, за потреби — гістологічне дослідження взятого матеріалу, аналіз та опис результатів дослідження. Пацієнт може вибрати будь-який медичний заклад, який уклав договір із НСЗУ на надання таких послуг. Як комунальний, так і приватний.

Договір із НСЗУ на ранню діагностику щодо виявлення новоутворень мають 682 медзаклади, 33 з них — приватні. За цю послугу з квітня по листопад заклади отримали від НСЗУ понад 107 млн грн.

Плани на 2021 рік

У наступному році НСЗУ пропонує залишити ранню діагностику онкозахворювань серед пріоритетних послуг. Це дозволить виявляти захворювання на ранніх стадіях та підвищить шанси пацієнтів на успішне лікування.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua