Доцільність скринінгу на ризики падінь і переломів серед осіб похилого/старечого віку

4 грудня 2020 о 15:03
852

Актуальність

Успіхи сучасної медицини зумовили значне збільшення кількості людей похилого і старечого віку. Статистичні дані свідчать, що особи похилого віку становлять значну частину популяції, що несе суттєве навантаження на систему охорони здоров’я. Як відомо, по мірі старіння підвищується і ризик падінь і, відповідно, отримання травм. Падіння може бути першим проявом невиявленого захворювання. Профілактика падінь має важливе значення, оскільки вони можуть призвести до значного зростання смертності та захворюваності, впливати на якість життя пацієнтів і членів їх родини і вимагати від суспільства значних економічних витрат, пов’язаних із госпіталізацією.

Відповідно до сучасних рекомендацій, при менеджменті пацієнтів похилого та страченого віку важливим є дотримання стратегій, спрямованих на зниження ризику падінь та переломів у них. Більшість медичних служб дотримуються цих рекомендацій та проводять частий скринінг на виявлення пацієнтів із підвищеним ризиком падінь. Основними стратегіями, спрямованими на зниження ризику, є проведення тренувань, спрямованих на контроль рівноваги та сили  осіб похилого/старечого віку. Однак і досі відсутні відповідно клінічні дослідження, які б підтвердили ефективність скринінгових методів на виявлення пацієнтів із підвищеним ризиком падінь. Тому з метою оцінки ефективності та економічної доцільності наявних скринінгових програм і проведено це дослідження.

Методи та результати дослідження

Проведено рандомізоване контрольоване дослідження, в якому оцінювали ефективність рекомендацій, спрямованих на зниження ризику падінь у когорті пацієнтів похилого та старечого віку, включно з інформуванням пацієнтів по електронній пошті про можливі ризики переломів та падінь та про запобіжні заходи, скринінг виявлення пацієнтів із підвищеним ризиком падінь та цільових заходів щодо профілактики (багатофакторна програма спрямована на профілактику падінь/переломів). Первинною кінцевою точкою дослідження розглянуто частоту переломів на 100 людино-років протягом 18 міс. Вторинними кінцевими точками вибрані падіння та вплив на якість життя.

Загалом до дослідження було включено 9 803 пацієнти віком >70 років.  Пацієнтів було рандомізовано на три групи: учасники 1-ї групи отримували рекомендації щодо зниження ризику падінь/переломів по електронній пошті (n=3 223), 2-ї групи — проходили скринінг на виявлення пацієнтів із підвищеним ризиком падінь/переломів з наданням відповідних рекомендацій щодо фізичних вправ (рекомендації були відправлені також через електронну пошту) (n=3 279), учасники 3-ї групи проходили скринінг на виявлення пацієнтів підвищеного ризику з наданням рекомендацій щодо багатофакторної програми профілактики падінь/переломів (n=3 301). Скринінг проводили за допомогою анкет-опитувальників, які заповнили 5 779 учасників дослідження, з яких у 37% відзначали підвищений ризик падінь/переломів.

Результати дослідження не продемонстрували ефективності щодо зниження ризику падінь/переломів при застосуванні скринінгових програм (відносний ризик (ВР) 1,20, 95% довірчий інтервал (ДІ) 0,91–1,59) та багатофакторної програми, спрямованої на профілактику (ВР 1,30, 95% ДІ 0,99–1,71).

Висновки

Результати проведеного дослідження продемонстрували, що скринінгові програми та багатофакторна програма профілактики не асоціювалися зі зниженням частоти падінь/переломів серед осіб похилого/старечого віку.

Результати нещодавно проведеного дослідження продемонстрували позитивний вплив високоінтенсивних та помірноінтенсивних фізичних вправ на частоту смертності серед осіб похилого (70–77 років) віку.

  • Lamb S.E., Bruce J., Hossain A. et al. (2020) Screening and Intervention to Prevent Falls and Fractures in Older People. N. Engl. J. Med., 383: 1848–1859. DOI: 10.1056/NEJMoa2001500.
  • National Institute for Health and Care Excellence (2013) Falls in older people: assessing risk and prevention (CG161). NICE, London, Jun. 12.
  • United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Population Division (2019) World Population Prospects 2019: Highlights. ST/ESA/SER.A/423.

Анна Хиць