Бюджет на медицину 2021: чого очікує МОЗ

1 грудня 2020 о 12:32
3179

Очільник Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України розраховує на підтримку народними депутатами ініціативи МОЗ щодо збільшення фінансування медичної галузі у державному бюджеті на 2021 рік. Зокрема, пропонується передбачити видатки на систему охорони здоров’я у розмірі 296 млрд грн. Про це Максим Степанов вкотре заявив під час брифінгу 1 грудня 2020 р. Проте  у поданій Урядом до другого читання редакції проєкту держбюджету на медицину закладено лише 159 млрд грн.

Підвищення зарплат медикам

Поданий же МОЗ бюджетний запит на 2021 рік передбачає підвищення зарплат медичним працівникам. Так, за розрахунками Міністерства, заробітна плата лікарів повинна становити мінімум 23 тис. грн, середнього медперсоналу — 17 тис. грн, молодшого медперсоналу — 12 тис. грн.

Вакцинація від COVID-19

Міністерство також ініціювало виділення наступного року з держбюджету 15,1 млрд грн на вакцинацію проти COVID-19. Однак проєкт державного кошторису передбачає лише 2,6 млрд грн. МОЗ розраховувало кошти на вакцинацію, зважаючи на орієнтовну вартість вакцини та необхідність проведення щеплення особам групи ризику за професійною ознакою (медики, працівники освіти, Національна поліція), а також людям віком старше 65 років і тим, хто має серйозні супутні захворювання.

Медичне забезпечення лікування

Крім підвищення розміру оплати праці медиків, в бюджетний запит МОЗ закладено кошти на забезпечення медичних закладів лікарськими засобами, на лікування серцево-судинних захворювань, онкології та інших хвороб. Держава повинна в повному обсязі забезпечувати лікування своїх громадян, щоб кожен українець незалежно від місця проживання отримував якісну медичну допомогу. Збільшення фінансування медицини — це не питання розкоші, це питання здоров’я та життя.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr