Бюджет 2021: МОЗ подало пропозиції щодо збільшення видатків на медицину

7 вересня 2020 о 11:05
5746

У пропозиціях Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України щодо Державного бюджету 2021 року зазначено, що для комплексної реалізації медичної реформи програма медичних гарантій має бути профінансована у розмірі не менше 5% ВВП країни. Про це на щоденному брифінгу 6 вересня 2020 р. заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Глава відомства підкреслив, що рівень оплати праці у сфері охорони здоров’я в Україні зараз майже на 30% нижчий від середньої заробітної плати в Україні у всіх галузях. Але, оскільки підвищити його одномоментно неможливо, МОЗ ініціювало поетапний перегляд зарплат медпрацівників.

Зарплата 20–25 тис. грн

«В Україні лікар після інтернатури має отримувати заробітну плату від 20–25 тис. грн. І ми зробили до цього перший крок. Він стосувався встановлення доплат з вересня 2020 р. На це передбачено 5,9 млрд грн», — підкреслив міністр.

Як зазначив М. Степанов, на наступний рік пріоритетом МОЗ України є встановлення справедливої заробітної плати для медичних працівників та загалом підвищення престижності професії. Серед поступових змін — подання пропозиції до Міністерства фінансів України щодо встановлення доплат водіям швидкої допомоги. Тільки після таких кроків, коли лікар отримує конкурентну зарплату,  можна мати якісну медицину.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua