Розвиток трансплантації, навчання епідеміологів та якісні ліки

24 листопада 2020 о 12:56
388

Забезпечення населення якісними, безпечними та ефективними лікарськими засобами, зокрема тими препаратами, які застосовуються для лікування пацієнтів із COVID-19, є пріоритетом роботи Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України. На цьому акцентував увагу під час брифінгу 23 листопада 2020 р.  Ігор Іващенко, заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції.

Посадовець підкреслив, що з цією метою проводиться робота у трьох напрямах: введення електронного рецепта для протимікробних лікарських засобів (антибіотиків); збільшення потужностей українських фармвиробників; забезпечення онлайн-моніторингу та оприлюднення на відкритих дашбордах інформації щодо наявності лікарських препаратів, які використовуються для лікування коронавірусної хвороби, у розрізі закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), які надають таку допомогу, та аптечних закладів.

Єдиний аеродинамічний простір

Також МОЗ України налагоджує взаємодію з Міністерством внутрішніх справ України у межах проєкту, яким протягом наступного року передбачене створення єдиного аеродинамічного простору для забезпечення транспортування пацієнтів у разі ургентних та надзвичайних ситуацій, ДТП до відповідних ЗОЗ у тих випадках, коли використання автомобільного транспорту є неможливим. Проєктом, окрім іншого, передбачається доставка донорських органів чи реципієнтів у межах проведення трансплантації.

Розвиток трансплантації

Із 20 на 21 листопада 2020 р. фахівцями Львівської міської лікарні швидкої допомоги, Інституту серця та Інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова успішно проведено чотири трансплантації: три трансплантації нирки та одну трансплантацію серця. Три з вищезазначених операцій проведено за результатами посмертного донорства.

Навчання епідеміологів

За словами І. Іващенка, минулого тижня відбулася робоча зустріч МОЗ України та представників Європейського Союзу, на якій було визначено механізми співпраці та пріоритети у рамках Східного партнерства на період 2021–2026 рр. У фокусі залишаються питання взаємодії із представниками Європейського Союзу та відповідними організаціями щодо подолання пандемії, впровадження програм навчання вітчизняних епідеміологів, системи обміну інформацією між Центром громадського здоров’я МОЗ України та Європейським центром контролю за соціально небезпечними захворюваннями, взаємодія у розвитку трансплантації та Служби крові в Україні.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr