Розвиток трансплантації та оцінка медичних технологій

18 серпня 2020 о 17:05
689

Минулого тижня відбулася нарада МОЗ України з представниками Офісу президента, МВС України,  Державної прикордонної служби та Мін’юсту. Було розглянуто питання супроводу автомобілями Національної поліції карет швидкої медичної допомоги, які здійснюють транспортування донорів або реципієнтів для проведення трансплантацій. Організація оптимальної логістики дозволить забезпечити проведення трансплантацій у якнайкоротший час. МОЗ України розраховує на посилення співпраці з Національною поліцією у цьому напрямі.

Про це 18 серпня 2020 р. під час щоденного брифінгу МОЗ України повідомив Ігор Іващенко, заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції.

Розвиток трансплантації

Заступник міністра охорони здоров’я також зазначив, що на нараді обговорювалося питання залучення авіаційного транспорту для перевезення донорських матеріалів. Залучення авіаційного транспорту для логістики органів украй важливе, оскільки це єдиний варіант транспортування на відстань понад 200 км. Наразі проводиться нормативне врегулювання цього питання.

До того ж Черкаський кардіодиспансер з вересня буде долучений до пілотного проєкту МОЗ з розвитку трансплантації. Крім цього, Черкаський обласний онкологічний диспансер планує найближчим часом розпочати операції з трансплантації нирок.

Оцінка медичних технологій

Крім  того, МОЗ України розробило і опублікувало на своєму сайті проєкт постанови, що регламентує порядок проведення оцінки медичних технологій. Одним із ключових аспектів такої оцінки є порівняння клінічної ефективності та безпеки лікарських засобів до їхньої вартості. Запровадження цього механізму дозволить, з одного боку, використовувати державні кошти більш раціонально, а з іншого — зробити фармринок прозорішим.

Також було зазначено, що МОЗ планує реформувати Департамент оцінки медичних технологій, який функціонує на базі ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України». Він буде реорганізований у незалежний регуляторний орган для виконання функцій державної оцінки медичних технологій.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr/