Медична допомога при пологах у ПМГ-2021

23 листопада 2020 о 16:52
890

20 листопада 2020 р. у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) відбулося перше засідання Робочої групи медичних експертів з питань розробки специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за напрямом вагітність та пологи за Програмою медичних гарантій у 2021 році.

Науковці, провідні акушер-гінекологи, а також керівники перинатальних центрів, пологових будинків і завідувачі пологових відділень обговорили та прийняли пропозиції за пакетом «Медична допомога при пологах» та за новим пакетом у Програмі медичних гарантій-2021 «Ведення вагітності в амбулаторних умовах».

Медичні експерти обговорили та прийняли низку вимог до організації послуги для комплексного надання послуг матері та дитині.

Пропозиції медичних експертів

Щодо пропозицій до ведення вагітності в амбулаторних умовах медичні експерти, зокрема внесли пропозиції:

  • динамічне спостереження вагітних, зокрема контроль за станом здоров’я, повнотою обстежень, консультацій, та виконанням лікувально-профілактичних заходів, відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;
  • проведення мікробіологічного дослідження для виявлення носійства стрептокока групи В;
  • проведення пренатального біохімічного скринінгу І та ІІ триместру — за потребою;
  • проведення інструментальних методів обстеження, відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;
  • своєчасне виявлення вагітних груп ризику (визначення групи ризику, виду ризику та оцінка його ступеня) з подальшим дотриманням принципу регіоналізації при веденні вагітності в організації перинатальної допомоги відповідно до чинного законодавства;
  • у разі потреби скерування вагітної з екстрагенітальною патологією до інших спеціалістів для постійного спільного спостереження лікарем-акушером-гінекологом та лікарями-спеціалістами, наприклад кардіологом або ендокринологом, які працюють у закладі;

Експерти також  підтримали пропозицію щодо того, що надавачі медичних послуг мають забезпечувати організацію забору та транспортування біологічного матеріалу для проведення досліджень у закладі або іншими закладами охорони здоров’я на умовах договору та тих, що включено до інших пакетів медичних послуг.

Коментар Олени Ковальової

Як зазначила голова Робочої групи за напрямами «Медична допомога при пологах» та «Ведення вагітності в амбулаторних умовах» О. Ковальова, цього року медична допомога при пологах визначена як пріоритетна послуга Програми медичних гарантій. І у 2021 р. вона залишиться такою ж.

«Пріоритетність означає, що ми приділяємо особливу увагу цьому напряму, зокрема оплачуємо надання такої допомоги за підвищеним тарифом і висуваємо до медичних закладів певні вимоги щодо наявності в них необхідного обладнання та команди спеціалістів, здатних забезпечити цілодобову медичну допомогу.

За даними електронної системи охорони здоров’я, майже всі пологи проведені в закладах, які мають контракти з НСЗУ, та відповідають усім вимогам щодо надання якісних медичних послуг.

НСЗУ наступного року планує збільшити обсяг медичних послуг, які зможе отримати пацієнт за Програмою медичних гарантій. Тож впроваджуємо новий пакет  — «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». У ході обговорень, на підставі пропозицій наших експертів,  ми вдосконалюємо медичну допомогу цього напряму, яка має ставати більш якісною, безпечною та комплексною», — підкреслила О. Ковальова.

Про робочі групи експертів

Нагадаємо: у НСЗУ за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, що надаються за Програмою медичних гарантій 2021 року.

У складі робочих груп — лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У Програмі медичних гарантій 2021 року — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування пацієнтів із COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було в поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua