COVID-19: Максим Степанов про наявність ліжок, захворюваність та недостовірну інформацію

23 листопада 2020 о 11:40
495

За минулий тиждень в країні зафіксовано 90 тис. нових випадків захворювання на COVID-19, що майже на 14 тис. більше порівняно з позаминулим тижнем. Усього госпіталізовано 10 597 осіб проти 9 653 — тижнем раніше. Про це під час брифінгу 23 листопада 2020 року повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

Недостовірна інформація

Очільник МОЗ України зазначив, що у ЗМІ та соціальних мережах часто розповсюджується недостовірна інформація щодо заповненості лікарняних ліжок, виділених для хворих на COVID-19 та з підозрою на цю інфекцію. Наразі дійсно є напруженою ситуація в деяких регіонах, але вона контрольована. У країні відведено під лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою 53 445 ліжко-місць. Водночас у лікарнях наразі перебувають 27 792 особи з підозрою та підтвердженим COVID-19, тобто заповненість становить 52%. МОЗ продовжує вводити нові ліжка. Для порівняння: на початку епідемії нараховувалося 12 704 ліжко-місця для надання медичної допомоги хворим на COVID-19.

Забезпечення киснем

У медичних закладах нараховується 25 996 ліжок, які забезпечені киснем або централізовано, або за рахунок кисневих концентраторів. Вільними на сьогодні є 12 168 таких ліжко-місць. Однак, є регіони, де існують певні проблеми з наявністю ліжок із підведеним киснем. Серед них — Київ, Черкаська та Харківська області. МОЗ України разом із місцевими органами влади здійснює оперативні заходи щодо забезпечення ліжок киснем.

Скільки ліжок може бути виділено

Під лікування хворих на COVID-19 може бути виділено понад 90 тис. ліжко-місць, або 50% усього ліжкового фонду країни. На сьогодні виділяються необхідні кошти як на лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою, так і на забезпечення лікарень необхідними медикаментами та обладнанням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr/