COVID-19: локдаун залежить від спроможності медичної системи — Степанов

23 листопада 2020 о 10:48
923

Вітчизняна медична система може не витримати навантаження у разі, коли в країні певний період фіксуватиметься до 30 тис. нових випадків COVID-19 на добу. Про це 21 листопада 2020 р. заявив в ефірі одного з центральних телеканалів Максим Степанов, міністр охорони здоров’я.

«Якщо буде загроза повного колапсу медичної системи, то ми наполягатимемо на введенні більш жорстких заходів. Для нас головний показник — це кількість людей, які госпіталізуються. Якщо орієнтуватися на сьогоднішню частку тяжкохворих, які потрапляють у лікарню, то, думаю, що показник майже 30 тис. хворих на добу протягом певного періоду може викликати серйозні проблеми щодо навантаження на медичну систему», — зазначив очільник МОЗ України.

Кількість ліжок та завантаженість лікарень

За словами М. Степанова, можливості вітчизняної медичної системи щодо виділення лікарняних ліжок для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 на сьогодні становлять 75–80 тисяч. Станом на 20 листопада 2020 р. у лікарнях перебували 27 902 пацієнти з підозрою чи підтвердженим діагнозом «коронавірусна хвороба».

«Ми знайшли можливості збільшити кількість ліжок у лікарнях для прийому хворих на COVID-19. Якщо йшлося про 51 тис. ліжок, то зараз ми говоримо про те, що в цілому по країні може бути розгорнуто до 75–80 тис. ліжко-місць. Тобто потужності медичної системи будуть збільшені», — уточнив М. Степанов.

Необхідність дотримання протиепідемічних заходів

Водночас міністр підкреслив, що дотримання встановлених у країні протиепідемічних правил, зокрема передбачених карантином вихідного дня, дозволить уникнути колапсу медичної системи і введення повного локдауну.

«Я абсолютно впевнений, і такої ж думки наші епідеміологи: якщо ми будемо дотримуватися заходів, введених у країні, ми зможемо уповільнити розповсюдження COVID-19. Якщо ми зупинимося на 12–13 тис. нових випадків на добу, то наша система це витримає», — наголосив очільник МОЗ.

МОЗ України розраховує, що карантин вихідного дня проявить свою ефективність через 14 днів після його запровадження з 14 листопада 2020 р.
Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України запровадив з 14 до 30 листопада 2020 р. карантин вихідного дня, а також підтримав перехід до загальнодержавного карантину з обмеженнями, які відповідають «помаранчевому» рівню епідеміологічної небезпеки.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua