Підвищення спроможності медичної системи відбувається щоденно — Прем’єр

18 листопада 2020 о 14:39
902

Станом на сьогодні в Україні є вже майже 60 автоматичних станцій пробопідготовки для екстракції РНК (необхідні для діагностики COVID-19 – прим. ред.), тоді як на початку пандемії була лише одна. Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу у Верховній Раді 17 листопада 2020 р. Він додав, що до кінця року таких станцій буде 68.

Очільник Уряду наголосив, що робота щодо підвищення спроможності медичної системи ведеться щоденно.

Тестування на COVID-19

«У середині квітня, тобто рівно 7 міс тому, кількість ПЛР-тестів становила 3,5 тис./добу. Зараз ми виходимо на рівень 50 тис./добу. До кінця року поставлене завдання профільному Міністерству — вийти на 75 тис./добу. ІФА-тестів у квітні робили нуль. Зараз 20–30 тисяч щодня», — зазначив Д. Шмигаль.

За словами Прем’єр-міністра, фактично з нуля відновлена робота державних лабораторій. Загалом лабораторії за цей час профінансовано на 1 млрд грн. Для їх працівників встановлені додаткові виплати.

Ліжковий фонд та апарати ШВЛ

«На початку пандемії в Україні були готовими для приймання хворих усього 12,5 тис. ліжок. Наразі їх кількість — 54 тисячі. І щотижня додається від 2 до 4 тис. нових ліжок. Наразі ми не бачимо необхідності розгортати мобільні госпіталі, проте така підготовка ведеться», — зауважив Глава Уряду.

Як підкреслив Д. Шмигаль, зараз в Україні задіяно приблизно 700 апаратів ШВЛ, тоді як у лікарнях розміщено майже 5 тис. апаратів.

Крім того, Прем’єр-міністр наголосив, що головне завдання зараз — це забезпечення лікарень киснем. «Фактично 1,5 млрд грн Уряд виділив на ці потреби. Максимально спрощена вся сертифікація. Щодня ми говоримо з виробниками кисню, систем підведення, постачальниками концентраторів для того, аби ефективно скоординувати весь процес та логістику», — зазначив Д. Шмигаль.

Карантин вихідного дня продовжено

Цього ж дня Верховна Рада України не змогла прийняти постанову «Про рішення Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2020 року № 1100 щодо посилення протиепідемічних заходів», яка передбачала переглянути обмежувальні заходи, встановлені Постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», із нижченаведеними змінами, з метою пом’якшення обмежень із заборони у вихідні дні стосовно:

1) приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо);

2) приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах;

3) приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;

4) приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення;

5) діяльності закладів культури і проведення культурних масових заходів;

6) приймання відвідувачів спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів.

За проєкт документа проголосували лише 149 народних депутатів із мінімальної необхідної кількості 226.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами kmu.gov.ua, rada.gov.ua