Екстрена медична допомога: скільки грошей вже виплачено

20 листопада 2020 о 15:40
937

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) уклала договори з 25 центрами екстреної медичної допомоги (ЕМД) кожної області та міста Київ. Про це під час брифінгу 20 листопада 2020 р. нагадав Андрій Віленський, т.в.о. голови НСЗУ.

Скільки грошей виплатили на екстренку

Очільник відомства також повідомив, що цим закладам НСЗУ за квітень–жовтень 2020 р. виплатила понад 5 млрд грн за надання  ЕМД пацієнтам та понад 3,9 млрд грн — за надання допомоги пацієнтам із COVID-19. Загалом 25 центрів ЕМД за 7 міс 2020 р. отримали від НСЗУ понад 8,9 млрд грн.

За надання допомоги пацієнтам із COVID-19 найбільші виплати отримали центри ЕМД та медицини катастроф міста Київ — 516  млн грн, Львівської області — понад 351 млн грн та Харківської — 336 млн грн.

Про структуру центрів ЕМД

Центри ЕМД є закладами охорони здоров’я зі своїми підрозділами та відділеннями. Бригади ЕМД можуть базуватися в межах станцій та підстанцій екстреної (швидкої) медичної допомоги, а також у пунктах постійного чи тимчасового базування. Медики ЕМД працюють цілодобово і при зверненні за допомогою до пацієнта вирушає та бригада, яка перебуває найближче до місця події.

Бригади швидкої медичної допомоги приїздять у разі невідкладних станів, спричинених нещасними випадками, раптовими захворюваннями, ускладненнями вагітності тощо. Щоб отримати таку допомогу пацієнту не потрібна декларація з лікарем чи направлення від нього. Пацієнту необхідно викликати швидку допомогу за номером 103 або це мають зробити його близькі, рідні, люди, які опинилися поряд, якщо йдеться, зокрема, про нещасні випадки, ДТП, або лікуючий лікар має самостійно звернутися до підрозділу ЕМД.

Відповідальність пацієнта

Відповідальність пацієнта чи його рідних полягає в тому, щоб вчасно звернутися за медичною допомогою. При цьому надати достовірну правдиву інформацію про стан свого здоров’я. При зверненні на 103 диспетчер реєструє виклик і за потреби відправляє до пацієнта найближчу вільну бригаду ЕМД.

Відповідальність бригади швидкої допомоги

Відповідальність бригади швидкої допомоги в тому, щоб оперативно приїхати до пацієнта, оцінити його стан, мати для цього все необхідне обладнання, встановити попередній діагноз, надати ЕМД та за потреби транспортувати пацієнта до відповідної лікарні.

А. Віленський підкреслив, що надання ЕМД та надання допомоги пацієнтам із COVID-19 та з підозрою на нього є безоплатним.

Нагадаємо: Максим Степанов висловився за повноцінне фінансування ЕМД у 2021 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua, фото надане НСЗУ