Онкологічна та онкогематологічна допомога у ПМГ-2021

19 листопада 2020 о 16:07
688

Проведення  аналізів крові на сучасному медичному обладнанні, цитогенетичні та молекулярно-цитогенетичні дослідження, наявність окремого відділення/підрозділу для лікування пацієнтів із онкогематологічними захворюваннями, а також обов’язкова консультація репродуктолога перед початком протиракової терапії — про це йшлося під час засідання Робочої групи медичних експертів за напрямом лікування онкогематологічних та гематологічних захворювань у Програмі медичних гарантій на 2021 рік, яке відбулося в  НСЗУ 18 листопада 2020 р.

Лікарі-онкологи, гематологи та представники пацієнтських організацій обговорили і прийняли низку пропозицій щодо розроблення специфікацій та умов закупівлі медичних послуг у новому пакеті Програми медичних гарантій — «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» на 2021 рік.

Пропозиції експертів щодо нових вимог

До нових вимог медичні експерти пропонують включити:

  • проведення аналізів крові на автоматичному гематологічному аналізаторі, цитоморфологічне дослідження  клітин крові, диференційований підрахунок лейкоцитів (лейкоцитарна формула), підрахунок кількості ретикулоцитів (у цілодобовому режимі);
  • до лабораторних аналізів додати, зокрема, визначення антитіл до ВІЛ-½, до НВsAg, до НCV, а також цитохімічне та цитоморфологічне дослідження аспірату кісткового мозку з диференційованим підрахунком (мієлограму);
  • також проведення цитогенетичних та молекулярно-цитогенетичних досліджень (FISH-аналіз), що на сьогодні є невід’ємним етапом первинної діагностики і моніторингу ефективності лікування онкогематологічних захворювань;
  • необхідність виконання пацієнтам ПЕТ -КТ як найсучаснішого методу діагностики оцінки відповіді на терапію у пацієнтів із хворобою Ходжкіна, неходжкінськими лімфомами, множинною мієломою тощо;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування при наданні амбулаторної чи стаціонарної медичної допомоги, цілодобовий доступ до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних засобів;
  • наявність окремого структурного підрозділу для лікування онкогематологічних (або онкогематологічних, гематологічних та онкологічних) захворювань (відділення/центру), не пов’язаних із наданням медичної допомоги онкогематологічним, гематологічним та онкологічним хворим (контроль доступу до відділення) тощо.

Учасники також прийняли рішення у вимогах до нового пакета прописати окремим пунктом  консультацію репродуктолога. Позаяк необхідно попередити пацієнта про вплив лікування на фертильність. І перед початком лікування (за бажанням) спрямувати пацієнта у відповідні заклади з метою заморожування яйцеклітин, тканин яєчника, сперми. Фахівці наголошували, що, за різними даними, після завершення хіміотерапії у 30–70% пацієнток настає передчасна яєчникова недостатність і не може бути реалізована репродуктивна функція. Цитостатична терапія, пригнічуючи функцію яєчників, істотно впливає і на характер менструального циклу. Так, у жінок віком молодших за 25 років, що отримували як первинне лікування стандартну поліхіміотерапію (ПХТ) із включенням алкілуючих препаратів, аменорея виникає у 28% випадків, у жінок віком старше 25 років — у 86% та у пацієнток старше 40 років — майже у 100%. Подібну закономірність відзначено і при застосуванні променевої терапії: опромінення пахово-клубових ділянок у дозі вище 40–50 Гр викликає стійку аменорею у 40% жінок віком до 20 років і у 90–95% — старше 35 років. Яєчникова недостатність триває від декількох місяців до 3 років у жінок молодого віку або стає незворотною у більшості пацієнток віком старше 35 років.

Фахівці також внесли до пропозицій більш конкретно вказати, які тести будуть покриватися за рахунок коштів Програми медичних гарантій. Адже є тести, які вважаються основними або найбільш необхідними. Якщо дозволити вибирати будь-який вид тестів, вартість послуги може стати дуже високою. Одним із варіантів є включення декількох основних тестів як стандартних, а інші має затвердити спеціальний комітет. Також пропонується враховувати, які дослідження  заклад може робити у власній лабораторії, а для здійснення яких може укласти договір з іншим закладом на послуги своєчасного проведення досліджень.

Коментар Світлани Дудник

Як зазначила голова Робочої групи за напрямом лікування онкогематологічних та гематологічних захворювань, кандидат медичних наук С. Дудник, трансформація системи охорони здоров’я має поліпшити доступ українців до якісного лікування і знизити катастрофічні витрати родин на медицину. Це питання особливо актуальне, коли йдеться про діагностику та лікування онкологічних захворювань.

Згідно з даними Центру медичної статистики МОЗ, в Україні у 2019 р. виявлено понад 3 400 випадки злоякісних захворювань лімфатичної та кровотворної системи. Вчасне виявлення лімфоми та лікування підвищують шанси пацієнта на повне одужання. Тому у Програмі медичних гарантій-2021 НСЗУ пропонує виділити в окремий пакет послуги з діагностики, лікування та супроводу пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах. Пакет включатиме основні послуги: діагностика, проведення лабораторних досліджень та інструментальної діагностики, за необхідності зі знеболенням, медикаментозне лікування в амбулаторних та стаціонарних умовах, забезпечення ліками, відповідно до Національного переліку лікарських засобів, тощо.

«Місія НСЗУ залишається незмінною — ми рухаємося до універсального медичного покриття — тобто коли кожна людина може отримати доступну та якісну медичну допомогу, не зазнаючи при цьому суттєвих фінансових втрат», — наголосила С. Дудник.

Про робочі групи експертів

Нагадаємо: у НСЗУ за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, що надаються за Програмою медичних гарантій-2021.

У складі робочих груп — лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У Програмі медичних гарантій-2021 — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування пацієнтів із COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було в поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua