COVID-19: динаміка захворюваності зростає

16 листопада 2020 о 15:23
808

За минулий тиждень в Україні виявлено і лабораторно підтверджено COVID-19 у 76 221 особи, що майже на 10 тис. більше, ніж позаминулого тижня. Про це під час щоденного брифінгу 16 листопада 2020 р. повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України. За цей тиждень до медичних закладів госпіталізовано 9 653 особи. Наразі у лікарнях перебувають 27 905 пацієнтів із підозрою або підтвердженим діагнозом «коронавірусна хвороба».

Слід зазначити, що сам очільник МОЗ України 14 листопада 2020  р. отримав позитивний тест на COVID-19. Наразі він перебуває вдома на самоізоляції, продовжує працювати дистанційно та в режимі онлайн ділиться своїм досвідом як пацієнт. Свій «шлях пацієнта» міністр розпочав зі звернення до контакт-центру МОЗ. Йому було надано номер телефону лікаря, який проконсультував міністра відповідно до протоколу лікування коронавірусної хвороби. За результатами звернення до контакт-центру міністр доручив якнайшвидше вирішити питання підписання онлайн-декларацій із сімейними лікарями. Крім цього, у разі відсутності сімейного лікаря та можливості підписання декларації будь-який громадянин має бути забезпечений консультаціями фахівця щодо перебігу хвороби.

Про карантин вихідного дня

Також очільник МОЗ України вважає, що за умови дотримання передбачених карантином вихідного дня обмежень країні вдасться зупинити стрімке розповсюдження COVID-19.

Коментар Максима Степанова

«COVID-19 — досить тяжка хвороба. Прошу всіх дотримуватися карантинних правил, введених у нашій країні. Адже, якщо навіть на два дні розірвати ланцюг передачі хвороби, ситуацію з рівнем захворюваності буде утримано на тих показниках, які маємо зараз, а ураганне зростання кількості нових випадків вдасться призупинити. Якщо в суботу та неділю у нас дійсно в повному обсязі не працюватимуть визначені постановою уряду заклади, ми отримаємо очікуваний результат», — наголосив очільник МОЗ.

М. Степанов нагадав, що аналогічний механізм протидії коронавірусній хворобі був запроваджений в Ізраїлі влітку цього року. Тоді внаслідок введення карантину вихідного дня за 3 тиж країні вдалося знизити захворюваність на 20%.

Водночас міністр М. Степанов зазначив, що повний локдаун, запроваджений у багатьох країнах світу, з погляду протиепідемічних заходів — найефективніший метод протидії, адже повністю розриває ланцюг передачі хвороби. Проте, за розрахунками Мінфіну та Мінекономіки, його запровадження в Україні призведе до краху економіки.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України запровадив з 14 до 30 листопада 2020 р. карантин вихідного дня, а також підтримав перехід до загальнодержавного карантину з обмеженнями, які відповідають «помаранчевому» рівню епідеміологічної небезпеки.

Також зазначено, що жорсткий карантин, введений у багатьох країнах Європи, — найефективніший шлях протидії поширенню COVID-19. Але, за розрахунками Мінфіну та Мінекономіки, українська економіка не витримає повної тритижневої зупинки.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr