COVID-19: чи впливають вітаміни та збалансоване харчування на перебіг захворювання?

16 листопада 2020 о 11:27
930

Актуальність

Наявні дані щодо поширення SARS-CoV-2 свідчать, що перебіг захворювання напряму залежить від управління супутніми захворюваннями, включно з модифікацією способу життя та дієтотерапією. На сьогодні відомо, що раціон харчування відіграє важливу роль у профілактиці ряду інфекційних захворювань, тоді як недоїдання спричиняє підвищення частоти захворюваності та смертності від цих хвороб.

Хоча механізми, пов’язані з впливом харчування на імунітет людини, поки не визначені, сьогодні дані літератури свідчать, що оптимальний стан харчування сприяє підтримці імунної системи. Результати останніх досліджень свідчать, що вживання вітамінів A, E, C і D позитивно впливає на профілактику гострих респіраторних захворювань. Так, згідно з останнім звітом Американської асоціації з харчування (American Nutrition Association), вітамін А сприяє захисту слизової оболонки від інвазії вірусів. Подібна дія відводиться також і вітаміну Е, який відповідає за захист легеневої тканини, завдяки його жиророзчинним властивостям, які дозволяють йому накопичуватися в ліпідних мембранах, нейтралізуючи перекисне окиснення клітин. Про ефективність застосування вітаміну С відомо багато років, він відіграє важливу роль у боротьбі з інфекційними агентами.

З урахуванням цих доказів групою вчених проведено дослідження з метою визначення асоціації між вживанням вітамінів А, Е, С і D та збалансованого харчування з поширеністю респіраторних захворювань, включно із впливом на перебіг COVID-19. Аналіз проводили на базі дослідження Національного дослідження дієти і харчування (National Diet and Nutrition Survey Rolling Programme) Великобританії, що проходило у 2008–2016 рр.

Методи

У дослідження включено 6115 дорослих осіб (вік >19 років), з яких 33 учасники пред’являли скарги, пов’язані з респіраторним захворюванням. Учасників відібрано із загальної бази даних пацієнтів (21 573 осіб) Національного дослідження дієти і харчування.

Результати дослідження

Основні висновки дослідження:

  • Споживання вітамінів A, D і E у складі продуктів харчування і харчових добавок пов’язане з нижчим ризиком респіраторних захворювань з огляду на вік, стать, індекс маси тіла і статус куріння.
  • На сьогодні недостатньо доказів, що підтверджують ефективність протекторних властивостей вітаміну D при COVID-19.
  • Крім того, у дослідженні визначено, що дефіцит вітаміну D — дуже поширене явище, зокрема внаслідок обмеження перебування на свіжому повітрі в умовах пандемії. Враховуючи ці дані, Національна служба охорони здоров’я Великобританії (National Health Service) рекомендує щоденний прийом 10 мкг вітаміну D з жовтня по початок березня під час карантину, незалежно від приналежності пацієнта до групи ризику.

Висновки

Результати проведеного дослідження свідчать, що вживання вітамінів А, Е та D пов’язане з меншою поширеністю респіраторних захворювань. Ці висновки дають основу для проведення подальших досліджень щодо визначення ефективності застосування вітамінів.

Нагадуємо, що нещодавно Американське товариство з інфекційних хвороб (IDSA) випустило оновлені рекомендації щодо серологічної діагностики COVID-19.

  • Almoosawi S., Palla L. (2020) Association between vitamin intake and respiratory complaints in adults from the UK National Diet and Nutrition Survey years 1–8. BMJ Nutrition, Prevent. Health, bmjnph-2020-000150. doi: 10.1136/bmjnph-2020-000150.
  • Calder P.C. (2020) Nutrition, immunity and COVID-19. BMJ Nutrition, Prevent. Health, 3: 74–92. doi:10.1136/bmjnph-2020-000085.
  • Hemilä H., Louhiala P. (2013) Vitamin C for preventing and treating pneumonia. Cochrane Database Syst. Rev., CD005532. doi:10.1002/14651858.CD005532.pub3.

Анна Хиць