COVID-19: оновлені рекомендації Американського товариства з інфекційних хвороб (IDSA) щодо серологічної діагностики

13 листопада 2020 о 10:51
1995

Актуальність

Незважаючи на всі запобіжні заходи, ситуація з поширенням COVID-19 погіршується щоденно. Так, з кожним днем в Україні кількість інфікованих на SARS-CoV-2 все зростає. І нині всі міжнародні медичні спільноти перебувають у пошуку ефективних та безпечних методів діагностики та лікування COVID-19.

Американське товариство з інфекційних хвороб (IDSA) 22 вересня 2020 р. опублікувало оновлені рекомендації щодо серологічної діагностики SARS-CoV-2, в яких наведено рекомендації щодо необхідності проведення визначення імуноглобулінів (Ig) з метою підтвердження поточного або попереднього інфікування на SARS-CoV-2.

Враховуючи пандемічне поширення SARS-CoV-2, важливим є те, що на сьогодні доступні методи серологічної діагностики коронавірусу, які, на відміну від ПЛР, при якій визначають РНК вірусу, визначають відповідь імунної системи на інфекційний агент із продукуванням Ig: IgM — маркер гострої інфекції, та IgG — маркер імунного статусу.

Відповідно до сучасних гайдлайнів, ПЛР залишається золотим стандартом діагностики гострої інфекції COVID-19. Проте проведення серологічних тестів може бути корисним як додаток до ПЛР для визначення постпандемічного імунітету.

Основні рекомендації

  • Не рекомендовано використовувати серологічні тести з метою визначення SARS-CoV-2 протягом перших 2 тиж (14 днів) від появи перших симптомів захворювання. Умовна рекомендація
  • Якщо клінічна чи епідеміологічна ситуація вимагає підтвердження інфікування SARS-CoV-2, рекомендовано проводити визначення IgG через 3–4 тиж після маніфестації симптомів. Умовна рекомендація

Коментар. Ці рекомендації є доповненням до проведення тестів на ампліфікацію нуклеїнових кислот (ПЛР). Рекомендовано використовувати тест-системи з максимальною чутливістю і специфічністю (≥99,5%), особливо в популяціях із низькою поширеністю захворювання (<1%). Визначення антитіл через 3–4 тиж разом із проведенням ПЛР дозволяє отримати результати з максимальним відгуком і специфічністю.

  • З метою підтвердження перенесеного інфікування на SARS-CoV-2 рекомендоване визначення IgG та антитіл через 3–4 тиж після появи перших симптомів захворювання. Умовна рекомендація
  • Робоча група IDSA не надала рекомендацій щодо проведення тесту на IgM з метою визначення перенесеного інфікування на SARS-CoV-2. Умовна рекомендація
  • Не рекомендовано використовувати швидкі тести на визначення IgG/IgM до вірусу SARS-CoV-2. Умовна рекомендація
  • Не рекомендовано використовувати результати серологічного тестування з метою оцінки напруженості імунітету до вірусу SARS-CoV-2 або ризику реінфекції. Слабка рекомендація
  • Пацієнтам педіатричного профілю рекомендовано проводити як визначення IgG, так і ПЛР з метою отримання даних щодо поточної чи перенесеної інфекції. Сильна рекомендація

Висновки

Враховуючи появу нових даних щодо ефективності та користі серологічних тестів при COVID-19, робоча група IDSA випустили оновлені рекомендації щодо проведення серодіагностики з метою підтвердження поточного чи попереднього інфікування на SARS-CoV-2.

Нагадуємо, що нещодавно групою дослідників висунуто нову гіпотезу патогенезу SARS-CoV-2, відповідно до якої, SARS-CoV-2 спричиняє істотне порушення в роботі ренін-ангіотензин-альдостеронової системи, що призводить до значного підвищення концентрації брадикініну — так званого брадикінінового шторму.

  • Chen P., Nirula A., Heller B. et al. (2020) SARS-CoV-2 Neutralizing Antibody LY-CoV555 in Outpatients with Covid-19. NEJM, Oct. 28. DOI: 10.1056/NEJMoa2029849.
  • Hanson K.E., Caliendo A.M., Arias C.A. et al. (2020) Infectious Diseases Society of America Guidelines on the Diagnosis of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): Serologic Testing. Clin. Infect. Dis., ciaa1343 (https://doi.org/10.1093/cid/ciaa1343).

Анна Хиць