Тестування дітей на SARS-CoV-2: оновлені рекомендації Американської академії педіатрії

15 жовтня 2020 о 11:13
2630

Американська академія педіатрії (The American Academy of Pediatrics — AAP) на початку жовтня 2020 р. опублікувала на своєму сайті оновлені рекомендації щодо тестування педіатричних пацієнтів на SARS-CoV-2. Оновлений документ містить детальну інформацію та рекомендації щодо проведення тестування на SARS-CoV-2 педіатричним пацієнтам, а також рекомендації щодо використання засобів індивідуального захисту та інтерпретацію отриманих результатів. Мета оновленого документа — надання педіатрам допомоги у прийнятті рішень щодо доцільності проведення тестування дітей на SARS-CoV-2.

Хто підлягає тестуванню

Тестування на SARS-CoV-2 рекомендовано дітям, які мають симптоми захворювання, або перебували у тісному контакті з особою з підозрою/підтвердженим діагнозом COVID-19, або дітям, яким показано проведення інвазивних процедур (наприклад планове хірургічне втручання).

Близький контакт визначається як контакт на відстані менше ніж 1,8 м (6 футів) з особою, яка має підозру/підтверджене інфікування SARS-CoV-2 принаймні протягом 15 хв. Однак ААР враховує наявність й інших сценаріїв, які можуть розглядатися як близький контакт з інфікованою SARS-CoV-2 особою.

Тестування на SARS-CoV-2 також рекомендується пацієнтам з наявними симптомами, подібними до симптоматики при SARS-CoV-2, такими як грип. Крім того, можливе зараження обома інфекціями одночасно, як зазначає робоча група ААР.

У деяких закладах, таких як навчальні та спортивні заклади та програми з обміну, тестування на SARS-CoV-2 може бути проведено згідно з рішенням місцевих департаментів охорони здоров’я для виявлення безсимптомних хворих. ААР рекомендує педіатрам проводити інформування населення про необхідність проведення тестування на SARS-CoV-2 та про можливі ризики, включно з хибнопозитивними та хибнонегативними результатами тестування.

Терміни проведення тестування на SARS-CoV-2

Пацієнтам із наявними симптомами COVID-19 рекомендовано якнайшвидше провести тестування на SARS-CoV-2 за допомогою методу полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) або тестів на виявлення вірусного антигену.

Види тестування на SARS-CoV-2

На сьогодні доступними є три типи тестів на виявлення SARS-CoV-2:

  • ПЛР.
  • Тест на виявлення антигенів.
  • Серологічний тест на виявлення антитіл.

ПЛР — золотий стандарт діагностики COVID-19, схвалений Центром з контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC). Тест на виявлення антигенів хоча і виконується швидше, але має нижчу чутливість. Серологічні тести на виявлення антитіл надають інформацію лише про перенесене інфікування SARS-CoV-2 та не є рекомендованими для діагностики гострої інфекції.

Педіатричний прийом та тестування на SARS-CoV-2

Забір зразків та проведення експрес-тестів під час прийому педіатра забезпечує зручність для пацієнта та знижує ризики втрати даних, однак може відобразитися на точності тестування.

Лікарі можуть здійснювати забір зразків, але оброблення тестів має здійснюватися у відповідних лабораторіях, що забезпечує зручність для пацієнта та дозволяє отримати якісний результат тестування.

Крім того, можливе перенаправлення пацієнтів в інші заклади для забору зразків біоматеріалу для тестування, що є зручним для пацієнта, забезпечить якісне тестування та знизить ризик поширення інфекції в закладі первинної медичної допомоги.

Засоби індивідуального захисту

АРР рекомендує лікарям під час забору та оброблення зразків використовувати засоби індивідуального захисту, такі як рукавиці, маски для обличчя та засоби захисту для очей. Також лікарям рекомендовано носити халати і маски N95 під час забору зразків біоматеріалу з носоглотки у пацієнтів, які, ймовірно, є інфікованими на SARS-CoV-2.

Результати тестування

При інтерпретації результатів тестування на SARS-CoV-2 рекомендовано враховувати чутливість і специфічність цього тесту, рівень поширення коронавірусу в популяції країни та клінічну симптоматику, яка стала показанням до проведення тестування.

До отримання результатів тестування пацієнт та його співмешканці повинні залишатися на домашній ізоляції.

  • AAP (2020) AAP updates interim guidance on SARS-CoV-2 testing, PPE. AAP News, Oct. 1.
  • AAP (2020) Guidance on the Use of Personal Protective Equipment (PPE) for Pediatric Care in Ambulatory Care Settings During the SARS-CoV-2 Pandemic. Critical Updates on COVID-19. Sep. 30.

Анна Хиць