COVID-19: медичні послуги та оплати за жовтень 2020 р.

9 листопада 2020 о 14:15
973

За останні місяці рівень захворюваності на COVID-19 суттєво зріс. Впродовж жовтня 2020 р. виявлено понад 180 тис. нових випадків, що вдвічі більше, ніж у вересні цього ж року. Про це 9 листопада 2020 р. повідомив Андрій Віленський, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Статистичні дані

Кількість пацієнтів, госпіталізованих з COVID-19, у жовтні порівняно з вереснем збільшилася на майже 80%. У жовтні госпіталізували 51 082 пацієнти.

Із загальної кількості пролікованих пацієнтів у жовтні 55% були підключені до джерела кисню; 9,5 тис. лікувалися у відділенні інтенсивної терапії, а понад 4 тис. пацієнтів — підключені до апарату штучної вентиляції легень (ШВЛ).

Частка госпіталізованих пацієнтів, які потребували допомоги в умовах інтенсивної терапії, залишається стабільною і становить близько 17%.

Стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у жовтні надавали 2213 медичних команд. Середнє навантаження на одну медичну команду — майже 26 пацієнтів. Для порівняння, у вересні це навантаження становило 16 пацієнтів на медичну команду.

Рекомендоване навантаження становить 20 пацієнтів. Саме з такого показника розраховувалися тарифи на оплату послуг лікарень, що надають допомогу пацієнтам з COVID-19.

Коригувальні коефіцієнти при оплаті

Зважаючи на різний рівень навантаження у різних регіонах, за ініціативою НСЗУ з жовтня для оплати застосовують коригувальні коефіцієнти за завантаженість медичних команд. Якщо кількість пацієнтів на місяць перевищує 20 на одну команду, заклад отримує більше коштів.

Наприклад, коефіцієнт за надання медичної допомоги більше ніж 60 пацієнтам на команду в місяць становить 2,16. Тобто виплата такому закладу зростає в більше ніж 2 рази.

У жовтні таких закладів було 20. Найвище навантаження на Одеську інфекційну лікарню — 129 пацієнтів на 1 команду. Це означає, що одночасно 1 лікар під час своєї зміни надає допомогу майже 100 пацієнтам. Таке навантаження на лікарів призводить до значної втоми та вигорання. Для убезпечення лікарів НСЗУ рекомендує розширювати кількість команд у лікарнях, які надають допомогу великій кількості пацієнтів. Крім того, збільшуючи кількість команд, заклад отримає більшу оплату за медичну допомогу.

Оптимізація роботи лікарів

У листопаді заклади, у яких навантаження на 1 команду в жовтні становило більше ніж 20 пацієнтів, зможуть створити додаткові команди без анестезіологів. Таким чином пацієнту приділятимуть більше уваги, а лікар буде убезпечений від вигорання.

Оскільки число підтверджених випадків COVID-19 зростає, відповідно збільшується і кількість лікарень, які надають допомогу пацієнтам. Наразі договір з НСЗУ на стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19 має 429 медзакладів. У травні таких лікарень було 240. З квітня за стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19 НСЗУ виплатила понад 4,5 млрд грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr