COVID-19: рішення про госпіталізацію приймає виключно лікар

5 листопада 2020 о 15:14
1837

Лікарі повинні знати та виконувати стандарти медичної допомоги та протокол лікування COVID-19, розроблений Міністерством охорони здоров’я України. На цьому 4 листопада 2020 р. під час ранкового ефіру одного з центральних телеканалів наголосив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Про протокол лікування

«Протокол — це алгоритм дій лікаря, в ньому детально прописано, що має робити лікар, який веде пацієнта з COVID-19. Крім цього, наголошую, що на сьогодні в Україні протоколи так званого медичного сортування не запроваджені. Їх може бути введено лише тоді, коли будуть заповнені всі 100% ліжок для хворих на COVID-19. Проте ми готуємося до будь-якого сценарію», — зазначив М. Степанов.

Крім того, міністр охорони здоров’я України підкреслив, що остаточне рішення щодо тактики лікування пацієнтів із COVID-19 приймає виключно сімейний лікар.

«Чи потрібна госпіталізація — визначає сімейний лікар. Є багато показників, за якими він приймає це рішення. Є показник сатурації, і якщо він нижчий ніж 92%, то людина потребує кисневої терапії та госпіталізації. Виникають ситуації, коли лікар орієнтується на певні показники лабораторних досліджень», — сказав очільник МОЗ України.

Нагадаємо, що з метою полегшення громадянам доступу до інформації щодо коронавірусної хвороби з 2 листопада 2020 р. за безкоштовним номером 0-800-60-20-19 запрацював всеукраїнський контакт-центр МОЗ із питань COVID-19.

Про контакт-центр

До роботи контакт-центру буде задіяно 150 операторів. Якщо їм необхідно уточнити інформацію, — таке звернення вони реєструють у відповідній CRM-системі, яка автоматично надсилатиме його на розгляд до центрального чи місцевого органу влади відповідно до компетенції. А після отримання необхідної інформації оператори зв’язуються із заявником, щоб її озвучити.

Такий алгоритм роботи пов’язаний передусім з тим, що продовжує зростати кількість нових хворих — осіб, які потребують швидких та надійних відповідей на запитання щодо проведення безкоштовного тестування, надання невідкладної допомоги або ж забезпечення ранньої самоізоляції з моменту виявлення перших симптомів тощо.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua