Замісна підтримувальна терапія у ПМГ-2021

2 листопада 2020 о 12:44
577

У Національній службі здоров’я України (НСЗУ) 30 жовтня 2020 р. відбулося засідання Робочої групи медичних експертів за Програмою медичних гарантій у 2021 році (ПМГ-2021) за напрямом «Проведення замісної підтримувальної терапії для хворих з опіоїдною залежністю».

За участю висококваліфікованих лікарів-наркологів, керівників профільних медичних закладів та представників пацієнтських організацій обговорювалися питання розроблення специфікацій та умов закупівлі медичних послуг у пакеті «Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із застосуванням препаратів замісної підтримувальної терапії» на 2021 рік.

Що пропонується включити до умов закупівлі

До вимог за цим напрямом пропонується включити:

  • видачу препаратів для їх прийому під безпосереднім контролем надавача послуг за місцем надання послуги, а також для самостійного прийому в амбулаторних умовах, зокрема вдома;
  • складання плану лікування: оцінка стану та потреб пацієнта з метою складання плану лікування, план спостереження та лікування, оцінка прихильності до лікування, визначення чинників, які негативно впливають на її формування;
  • моніторинг лікування: контроль своєчасності та регулярності відвідувань надавача послуг відповідно до плану лікування, контроль виконання направлень надавача послуг до інших закладів охорони здоров’я та врахування результатів їх виконання, відслідковування побічних реакцій та ефективності препаратів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), врахування особливостей взаємодії препаратів ЗПТ з іншими лікарськими засобами тощо.

Коментар Світлани Дудник

С. Дудник, кандидат медичних наук, голова Робочої групи за напрямом проведення ЗПТ для хворих з опіоїдною залежністю, сказала: «Ми розуміємо суспільну важливість цього напряму специфікацій та умов закупівлі ПМГ-2021. Проведення ЗПТ для хворих з опіоїдною залежністю визнано у світі найбільш економічно ефективним методом лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів. Усвідомлюючи значення  підтримки та лікування цієї категорії хворих, цей пакет введено до ПМГ ще у 2020 р.

НСЗУ спільно з фахівцями-наркологами та керівниками профільних закладів працює над вимогами ПМГ-2021 з цього напряму, ми робимо їх  ближчими, максимально доступнішими для цієї категорії наших громадян. Однією із наших головних цілей є максимальне охоплення цим видом медичної допомоги хворих з опіоїдною залежністю. Основними керівними принципами у прийнятті наших рішень є  безпека пацієнта та якість послуг, що регламентується вимогами, розробленими НСЗУ. Працюючи разом з експертами, ми прагнемо вдосконалити специфікації за цим напрямом у 2021 р. У ході обговорень знаходимо спільні оптимальні рішення.

Ми вдячні нашим експертам за професійні пропозиції та плідну співпрацю. При цьому не забуваємо, що саме  на НСЗУ покладається вся відповідальність за реалізацію ПМГ. Тож усі рішення щодо нових вимог у наступному році прийматимемо виважено, не забуваючи про наш основний пріоритет — пацієнтоцентричність».

Експертні медичні групи працюють за  підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», — зазначила С. Дудник.

Про робочі групи експертів

Нагадаємо: у НСЗУ за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, які надаються за ПМГ-2021.

У складі робочих груп — лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У ПМГ-2021 — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було в поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua