Медична допомога онкохворим у ПМГ-2021

30 жовтня 2020 о 16:06
541

29 жовтня 2020 р. у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) відбулося засідання Робочої групи медичних експертів за Програмою медичних гарантій у 2021 р. (ПМГ-2021) за напрямом лікування онкологічних хвороб.

За участю лікарів-онкологів та представників пацієнтських організацій обговорювалися питання розроблення специфікацій та умов закупівлі медичних послуг у пакеті «Діагностика, радіологічне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями (або підозрою на новоутворення) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» на 2021 рік.

Що пропонується включити до вимог

До нових вимог за напрямом онкологія пропонується включити:

  • проведення розгорнутого клінічного аналізу крові на автоматичному гематологічному аналізаторі та цитоморфологічне дослідження клітин крові, диференційований підрахунок лейкоцитів;
  • супровідну терапію пацієнтів зі встановленим діагнозом новоутворення в амбулаторних та стаціонарних умовах, відповідно до Національного переліку та Номенклатури лікарських засобів та медичних виробів;
  • забезпечення спеціальними лікарськими засобами, відповідно до Національного переліку та Номенклатури лікарських засобів та медичних виробів;
  • забезпечення пацієнта компонентами крові за рахунок відділення переливання крові або на умовах договору підряду;
  • зміну до складу постійно діючої мультидисциплінарної групи спеціалістів та можливість консультування пацієнтів спеціалістами інших лікарських спеціальностей.

Учасники також обговорювали питання щодо можливості проведення лабораторних досліджень онкопацієнтам, зокрема цитологічного, отриманого під час скринінгу в інших закладах, медикаментозного лікування онкопацієнтів в амбулаторних та стаціонарних умовах.

Фахівці також наголошували на проблемі своєчасного знеболення таких пацієнтів на всіх етапах діагностики та лікування при наданні амбулаторної або стаціонарної медичної допомоги, обов’язковому анестезіологічному забезпеченні під час інвазивних діагностичних процедур та цілодобовий доступ до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних.

На подальше обговорення найближчим часом буде винесено питання щодо консультації, амбулаторної та стаціонарної допомоги для пацієнтів із підозрою на новоутворення, пацієнтів із підтвердженим онкологічним діагнозом та хворих у клініко-лабораторній ремісії та питання діагностики новоутворень та передпухлинних патологій.

Коментар Володимира Пляцека

Як зазначив В. Пляцек, голова Робочої групи з питань розробки специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за ПМГ за напрямом онкологія, директор Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ, дискусія була непростою. Кожен з учасників Робочої групи висловлював своє бачення проблеми. Позиція НСЗУ — дослухатися до думки лікарської спільноти.

«Включити до вимог щодо наявності в медичних закладах, де надаються онкопослуги, автоматичного аналізатора, ламінарної шафи; оновити склад мультидисциплінарної медичної команди, включивши психологів, реабілітологів та ерготерапевтів, — це пропозиції онкологів. І ми з ними згодні. Взяли на опрацювання.

Чимало складних питань залишено відкритими. Їх перенесено на наступні засідання групи. Обговорення нових вимог триває».

Про робочі групи експертів

Нагадаємо: у НСЗУ за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, які надаються за ПМГ-2021.

У складі робочих груп — лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У ПМГ-2021 — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було в поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua