Інфаркт міокарда у Програмі медичних гарантій

30 жовтня 2020 о 12:53
714

На сьогодні Національна служба здоров’я України (НСЗУ) законтрактувала 65 закладів на надання допомоги при гострому інфаркті міокарда. Про це під час брифінгу 30 жовтня 2020 р. повідомив Андрій Віленський, т.в.о. голови НСЗУ. Посадовець зазначив, що у Дніпропетровській області найбільша кількість лікарень (6), до яких у межах Програми медичних гарантій звертаються пацієнти з інфарктом. У кожній з областей України є щонайменше один заклад, який має контракт з НСЗУ на лікування пацієнтів із гострим інфарктом.

НСЗУ на сьогодні вже виплатила цим закладам понад 228 млн грн.

Найбільше виплат отримала Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Дніпро — понад 17 млн грн та Одеська обласна клінічна лікарня — 10,3 млн грн.

Один приватний центр Одеси також надавав допомогу пацієнтам з інфарктом за державні кошти. Клініка пролікувала 76 пацієнтів. Тож законтрактовані НСЗУ приватні медичні заклади є рівноправними учасниками медичного простору. І пацієнти України мають можливість отримувати в них послуги за Програмою медичних гарантій відповідно до встановлених правил.

6 міс Програми медичних гарантій

За пів року дії Програми медичних гарантій медична допомога при інфаркті міокарда надана понад 10,5 тис. пацієнтів. Щомісяця лікування при інфаркті потребує різна кількість українців. Найбільше випадків звернень за допомогою з цією хворобою електронна система охорони здоров’я зафіксувала у липні — понад 2000. У червні та серпні — понад 1700, а у вересні — трохи більше 1800.

Що входить до безоплатного пакета

До безоплатного пакета послуг з лікування інфаркту включено:

  • діагностика (лабораторні та інструментальні дослідження, зокрема коронаграфія);
  • проведення стентування;
  • цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації;
  • медична реабілітація в гострий період;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали, а також ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (наприклад стенти);
  • харчування у стаціонарних умовах.

Плани на 2021 рік

Аби пацієнт зміг отримати високоякісну допомогу якнайшвидше, важливо, щоб у регіоні було розроблено якісний маршрут пацієнта з інфарктом. У Програмі медичних гарантій на 2021 рік НСЗУ пропонує зміни, що поліпшать лікування пацієнтів з інфарктом. Зокрема, ввести підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги правильних маршрутів пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта з підозрою на інфаркт саме до того закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цього захворювання.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr