Медична допомога при інсульті у ПМГ-2021

29 жовтня 2020 о 11:51
471

28 жовтня 2020 р. у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», відбулося перше засідання Робочої групи медичних експертів за Програмою медичних гарантій 2021 р. (ПМГ-2021) Темою для обговорення було розроблення проєктів умов закупівлі медичних послуг та їх специфікацій за напрямом медична допомога при гострому мозковому інсульті.

До роботи над новими вимогами пакета «Гострий мозковий інсульт» та узгодження питань щодо специфікацій НСЗУ залучила провідних вітчизняних фахівців галузі, зокрема керівників інсультних центрів, практикуючих лікарів.

Допомога пацієнтам з інсультом у ПМГ-2021

Зазначалося, що основні зміни у ПМГ-2021 будуть спрямовані для стимулювання закладів до надання високотехнологічної медичної допомоги. Зокрема, це стосується проведення тромбекстракції та наявності в закладі окремих ліжок суто для пацієнтів із інсультом.

До нових вимог пропонується включити:

  • наявність необхідної сучасної апаратури для проведення нейровізуалізації пацієнтам з підозрою на гострий мозковий інсульт, не пізніше 60 хв з моменту звернення;
  • забезпечення закладу умовами та обладнанням для анестезіологічного супроводу пацієнта під час нейровізуалізації;
  • обладнання приймального відділення місцем для тромболізису, де проводитиметься безперервна пульсоксиметрія, контроль артеріального тиску в автоматичному режимі, ЕКГ, забезпечення прохідності дихальних шляхів відповідно до сучасних принципів, безперервна інгаляція кисню тощо.

Учасники робочої групи також обговорили питання своєчасного знеболення на всіх етапах діагностики та лікування, забезпечення лікарськими засобами, медичними виробами та витратними матеріалами. Особливу увагу звернули на обов’язкове анестезіологічне забезпечення під час усіх інвазивних діагностичних процедур, цілодобовий доступ до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних засобів.

Фахівці також вважають, що слід включити у вимоги до закладу проведення обов’язкових тренувань для персоналу для того, щоб скоротити час перебування хворого у приймальному відділенні (так званий час від порогу до голки) до 30 хв. Адже чим швидше буде надано допомогу хворому з інсультом, то більше шансів на одужання та повернення його до звичного життя.

Коментар Дмитра Самофалова

Як зазначив голова Робочої групи з питань розробки проєктів умов закупівлі медичних послуг та їх специфікацій у рамках Програми медичних гарантій за напрямом «медична допомога при гострому мозковому інсульті», заступник директора Південного міжрегіонального департаменту НСЗУ Дмитро Самофалов, жертвами судинних захворювань в Україні стають близько 100 тис. людей, при цьому в гострий період помирає кожен третій, ще 15–20% — упродовж найближчого року–двох, а серед тих, хто вижив, інвалідами залишаються 80%. Захворюваність і смертність, значна частка інвалідизації від інсульту в Україні зумовлюють високу медичну та соціальну значимість цього захворювання, тому НСЗУ вже другий рік поспіль відносить медичну допомогу при гострому мозковому інсульті до пріоритетних медичних послуг, за які сплачує за підвищеним тарифом. Такий підхід стимулює заклади охорони здоров’я розвивати цей напрямок та відповідати світовим стандартам.

Про робочі групи медичних експертів

Нагадаємо: у НСЗУ за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, які надаються за ПМГ-2021.

У складі робочих груп — лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У ПМГ-2021 — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було у поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua