Українську вакцину від COVID-19 можна отримати через рік

26 жовтня 2020 о 15:40
401

Міністерство охорони здоров’я України за підтримки Президента України Володимира Зеленського розпочало процес відновлення інституту вакцин в Україні. Про це на щоденному брифінгу 26 жовтня 2020 р. повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Виробництво вакцин

«Президент налаштований повністю відновити в Україні виробництво вакцин. Ми говоримо не лише про COVID-19. Мова про вакцини, які використовуємо щороку згідно з календарем щеплень. Ми їх щороку закуповуємо за кордоном, але у нас є можливість розпочати їх виготовлення в Україні. Водночас ми маємо своїх вчених, які здатні це все робити», — наголосив очільник МОЗ.

Окрім того, міністр підкреслив, що Україна цілком здатна займатися розробленням своєї вакцини — в державі є всі необхідні потужності, а також талановиті професійні спеціалісти.

«Якщо наші очікування збудуться, і дійсно вибраний виробник буде готовий до виробництва за міжнародним стандартом, з міжнародним ліцензуванням, я думаю, що вже за рік ми зможемо отримати оригінальну українську вакцину проти COVID-19», — зазначив М. Степанов.

Вакцина проти COVID-19

Нагадаємо, що 20 жовтня 2020 р. міністр охорони здоров’я України М. Степанов разом із вченими та науковцями презентував Президенту В. Зеленському результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини проти COVID-19. Ці дослідження тривали 6 міс після появи першого вірусу. Вчені, молекулярні біологи, провели плідну роботу щодо підбору оптимальної кількості епітопів, антигенів, щоб створити комбіновану вакцину і надійно забезпечити досить тривалий імунітет. Кандидат у вакцини підтвердив нейтралізацію вірусу COVID-19 в інфікованих клітинах людини.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua