COVID-19: клінічні випробування української вакцини займуть від 9 міс до 1 року

23 жовтня 2020 о 10:26
835

Доклінічні випробування кандидата у вакцини проти коронавірусної хвороби українського виробництва тривали майже пів року. Про це 22 жовтня 2020 р. під час пресбрифінгу щодо української вакцини проти COVID-19 заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Доклінічні дослідження вакцини

«У вівторок, 20 жовтня 2020 р., ми разом з науковцями та вченими презентували Президенту України Володимиру Зеленському нашу роботу щодо проходження доклінічної фази випробування вакцини проти COVID-19. Ця доклінічна фаза складається з кількох великих моментів і тривала 6 міс. У рамках проведення цієї фази було з’ясовано, що цей кандидат у вакцини має хороші перспективи», — зазначив очільник МОЗ.

М. Степанов підкреслив, що розроблення вакцини здійснюється українськими та американськими компаніями, а також вітчизняними вченими, зокрема з Інституту мікробіології НАН України.

Клінічні дослідження вакцини

«Зараз розпочнуться клінічні дослідження вакцини. Вони відбуватимуться за повної підтримки держави. Це все — ще достатньо тривалий процес», — заявив міністр.

Зі свого боку президент компанії DiaPrep System Inc. Михайло Фаворов зазначив, що вже зараз можна говорити, що Україна має всі шанси отримати вакцину, яка захищатиме від коронавірусу. За його словами, у найкращому варіанті для цього знадобиться від 9 міс до 1 року.

«До виробництва вакцина має пройти дуже довгий процес, який включає перевірку безпеки, імуногенності та багато інших складних процесів.  Але вже зараз зрозуміло, що ми можемо отримати препарат, який буде захищати від COVID-19», — резюмував М. Фаворов.

М. Степанов підкреслив, що розроблення та виготовлення вакцини будуть профінансовані державою в повному обсязі. На це планується виділити близько 100–150 млн грн. Розроблення і виробництво української вакцини будуть здійснюватися відповідно до світових стандартів.

Крім того, МОЗ України має намір повністю відновити розроблення і виробництво вакцин на території України. Планується створення Інституту вакцин, оскільки питання біологічної безпеки надзвичайно важливе для нашої країни.

У брифінгу також брала участь Ольга Голубовська, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, заслужений лікар України.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами mpz.gov/ua, t.me/mozofficial