Українська вакцина від COVID-19: представлено результати доклінічної фази дослідження

21 жовтня 2020 о 11:20
624

20 жовтня 2020 р. Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, разом із вченими та науковцями презентував Президенту України Володимиру Зеленському результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини проти COVID-19. Ці дослідження тривали 6 міс і підтвердили нейтралізацію вірусу COVID-19 в інфікованих клітинах людини. Цей кандидат оригінальної української вакцини створюється на основі унікального підходу.

Також на нараді обговорили терміни проходження клінічних фаз, формат майбутньої співпраці всіх дотичних відомств, аби забезпечити вироблення вакцини та її використання в разі успішного проходження всіх фаз.

Коментар Володимира Зеленського

Президент В. Зеленський відзначив історичність цієї зустрічі та розроблення.

«Я надзвичайно радий, що ця зустріч відбулася. Йдеться і про високі шанси розроблення нашої унікальної оригінальної української вакцини проти COVID-19, і про перший крок до того, щоб відновити виготовлення вакцин в Україні. Держава буде підтримувати вироблення цієї вакцини. Результати, які ви представили, вже показують позитивну тенденцію», — сказав В. Зеленський.

Один із розробників — міжнародний експерт у сфері охорони здоров’я і епідеміології, доктор медичних наук Михайло Фаворов — зауважив, що нинішня розробка дозволяє припустити, що майбутній препарат допоможе боротися і з новими видами коронавірусних інфекцій, які постійно мутують. Він також додав, що є дуже позитивним фактом те, що досі в Україні не було стрибка летальності порівняно зі зростанням кількості хворих.

Коментар Максима Степанова

«МОЗ України буде і надалі наполегливо працювати над подальшими кроками у проходженні всіх клінічних фаз у виробленні вакцини. Щиро дякую нашим науковцям за високопрофесійну роботу. Ви — найкращі, я завжди це казав», — зазначив міністр охорони здоров’я М. Степанов.

Хто брав участь у нараді

На нараді були присутні міністр охорони здоров’я України М. Степанов, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ольга Голубовська, завідувач відділу Інституту мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України Микола Співак, голова Комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді національної безпеки і оборони України Сергій Комісаренко, завідувач кафедри мікробіології, вірусології та імунології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Володимир Широбоков, міжнародний експерт у сфері охорони здоров’я та епідеміології, представник компанії з інноваційних технологій Марина Пак, представник підприємства з наукових розробок Олександр Шевчук.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами president.gov.ua, moz.gov.ua