COVID-19: коли запрацюють тимчасові госпіталі

16 жовтня 2020 о 14:34
873

МОЗ України вже протягом 2–3 тиж опрацьовує питання щодо розгортання тимчасових госпіталів, зокрема у приміщеннях спортивних закладів. Про це під час щоденного брифінгу 16 жовтня 2020 р. повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

Коментар Максима Степанова

Міністерство визначає, скільки на це потрібно часу, які для цього потрібні ресурси і де територіально це можна зробити, якщо ситуація буде ще складнішою щодо госпіталізації та заповненості наявних ліжок у лікарнях, Міністерством розробляється чіткий план дій, щоб такі мобільні госпіталі за необхідності були розгорнуті у найкоротші терміни. Наразі потреби у них в країні немає.

Водночас М. Степанов зазначив, що спершу МОЗ опрацьовує варіант перепрофілювання лікарень Укрзалізниці та Національної академії медичних наук у місті Києві для лікування пацієнтів з COVID-19.

Зазначимо, що у вибраних для тимчасових мобільних госпіталів приміщеннях мають бути облаштовані умови для прийому та розміщення хворих на COVID-19; мають бути місця для розміщення медичного та допоміжного персоналу й забезпечення відповідним обладнанням, зокрема реанімаційним (ліжка, кисневі концентратори, монітори пацієнта, рентген-апарати тощо).

Нагадаємо, що на сьогодні в лікарнях перебуває 22 240 хворих на COVID-19, за останню добу госпіталізовано 866 осіб. Так, ліжка для інтенсивної терапії Олександрівської клінічної лікарні у місті Києві станом на 15 жовтня 2020 р. були заповнені повністю.

Стаціонари вітчизняних медзакладів для прийому пацієнтів з коронавірусною хворобою можуть розгорнути 52 тис. ліжко-місць. Збільшити їхню кількість неможливо, оскільки госпіталізації також потребують пацієнти з іншими захворюваннями.

Тож зменшити навантаження на лікарів можна лише за умови дотримання правил та рекомендацій МОЗ України. Це дозволить спочатку стабілізувати ситуацію із розповсюдженням коронавірусної інфекції, а надалі — зменшити кількість інфікувань.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»