Як зміниться фінансування лікування COVID-19 з жовтня 2020 р.

15 жовтня 2020 о 12:40
3250

Під час брифінгу Національної служби здоров’я України (НСЗУ), який відбувся 15 жовтня 2020 р., мова йшла про стан надання стаціонарної медичної допомоги хворим на COVID-19.

Навантаження на медичних працівників

Зазначено, що у вересні 2020 р. кількість госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 або з підозрою на нього зросла на 34% порівняно з серпнем цього ж року. Відповідно збільшилось і навантаження на медичні команди в лікарнях, які надають допомогу цим пацієнтам. Якщо в серпні середнє навантаження на одну медичну команду становило 13 пацієнтів на місяць, то у вересні цей показник вже становив 16 пацієнтів. Проте в деяких регіонах навантаження на одну медичну команду у вересні перевищувало 40 пацієнтів. Зокрема, в Одеській області навантаження становило 42 пацієнти на одну медичну команду, в Києві — 41, в Хмельницькій області — 39.

У НСЗУ повідомляють, що рекомендоване навантаження на команду становить 20 пацієнтів. І саме з такого показника розраховувалися тарифи на оплату послуг медичних закладів, що надають допомогу пацієнтам із COVID-19.

Коригувальні коефіцієнти і підвищення фінансування

Саме тому Уряд ухвалив рішення про запровадження з жовтня 2020 р. підвищувального коефіцієнта за завантаженість медичних команд, які надають стаціонарну медичну допомогу хворим на COVID-19.

Якщо кількість пацієнтів перевищує 20 на одну команду, заклад отримає більше коштів. Перш за все — більше коштів для забезпечення ліками пацієнтів із COVID-19. Окрім того, медики, які працюють безпосередньо з цими пацієнтами, матимуть можливість отримувати вищі зарплати.

Зокрема:

  • якщо на одну команду в медзакладі припадає від 21 до 40 пацієнтів, коефіцієнт становитиме 1,26;
  • якщо від 41 до 60 пацієнтів — 1,74;
  • коефіцієнт за надання медичної допомоги понад 61 пацієнту на команду в місяць становитиме 2,16. Тобто виплати такому закладу за надання допомоги пацієнтам із COVID-19 збільшені у понад два рази.

При цьому встановлені раніше 300% надбавки до зарплат лікарям, що надають допомогу пацієнтам з COVID-19, залишаються чинними.

Окрім того, медзаклади зможуть створювати додаткові медичні команди, які здійснюють лікування пацієнтів із коронавірусом. Якщо в закладі створено щонайменше чотири команди, у складі яких є лікар-анестезіолог, то заклад може створити додаткові команди без анестезіолога у складі. Замість анестезіолога до таких команд може входити лікар-інфекціоніст або лікар-терапевт, або лікар-пульмонолог. Але таких команд не має бути більше, ніж анестезіологічних. Створювати додаткові команди дозволяється у тому разі, якщо навантаження на кожну існуючу команду за попередній місяць становить 20 і більше пацієнтів.

Завдяки створенню додаткових команд у закладах, що мають велику кількість пацієнтів, вони отримуватимуть більше коштів. Це також дозволить зменшити навантаження на лікарів та вберегти їх від вигорання.

Лабораторна діагностика COVID-19

Також заклад отримає більше коштів, якщо він має у своєму складі лабораторію, яка проводить тестування на COVID-19. Тобто здійснює самостійно лабораторну діагностику своїх пацієнтів.

НСЗУ законтрактувала для надання стаціонарної допомоги пацієнтам із COVID-19 та з підозрою на нього 339 медзакладів. У вересні в цих закладах працювали 1450 медичних команд. НСЗУ вже виплатила цим медзакладам 3,4 млрд грн за надання допомоги пацієнтам із COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr