Вдосконалення допомоги хворим на COVID-19 та екстреної медичної допомоги

13 жовтня 2020 о 17:08
1292

13 жовтня 2020 р. під час щоденного брифінгу Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України Ірина Садов’як, перший заступник міністра охорони здоров’я України, розповіла про напрацювання, які зробила команда Міністерства за багатьма нормативно-правовими актами.

Зазначено, що на сьогодні для Міністерства є дуже важливим збереження здоров’я громадян та умови роботи медиків. Тому нормативно-правові акти, що розробляються, спрямовані саме на вирішення проблем медичного персоналу, та для того, щоб пацієнти були захищені й мали усе необхідне.

Зміни у порядку реалізації Програми медичних гарантій на 2020 рік

Тому 9 жовтня прийнята Постанова Кабінету Міністрів України № 929, яка передбачає зміни до Порядку реалізації Програми медичних гарантій у 2020 році. Саме цим актом передбачено певні зміни, які врегулюють деякі питання для медичних працівників.

Коригувальні коефіцієнти при лікуванні пацієнтів із COVID-19

Передусім — це уточнення порядку розрахунку запланованої вартості медичних послуг для договорів, строк дії яких менше 9 міс, а також впровадження додаткових коефіцієнтів та стимулів, які використовуються при розрахунку вартості медичної послуги, пов’язаної з лікуванням пацієнтів із COVID-19. А також зміна до підходу формування лікарських бригад, які надають допомогу в умовах стаціонарного лікування COVID-19. МОЗ України дало можливість наповнити ці бригади лікарями-анестезіологами, лікарями — пульмонологами дорослими та дитячими, лікарями — інфекціоністами дорослими та дитячими, терапевтами чи педіатрами.

Що стосується коефіцієнтів навантаження, то розуміючи, що різні лікарні приймають різну кількість пацієнтів і кожна бригада має своє навантаження, МОЗ України намагається правильно підійти до відшкодування затрат за цю роботу.

Залежно від того, в якій кількості надається допомога пацієнтам однією командою, розроблені певні коефіцієнти. Вони поділяються на 4 види з урахуванням кількості пацієнтів. Тобто один із коефіцієнтів використовується, коли навантаження становить від 1 до 20 пацієнтів на місяць на команду, ще один — від 21 до 40 пацієнтів, а також коефіцієнт, який передбачає навантаження від 41 до 60 пацієнтів на місяць. Якщо в закладі команда обслуговує більше ніж 61 пацієнта, то вона також отримає додатковий коефіцієнт оплати.

Підсилення лабораторної діагностики COVID-19

Крім того, у МОЗ України є розуміння, що необхідно підсилювати лабораторну діагностику. Тому вищезазначеною постановою передбачено коефіцієнт готовності закладу проводити таку лабораторну діагностику. Якщо заклад має таку змогу, то йому додатково на утримання лабораторної служби і забезпечення її всім необхідним держава буде передбачати і додатково виділяти кошти.

Екстрена медична допомога

Крім того, розроблено дуже багато нормативних актів, наказів МОЗ, які стосуються екстреної медичної допомоги. Так, сьогодні знаходиться на юстуванні й до кінця тижня медична спільнота отримає до виконання наказ МОЗ України про затвердження порядку організації надання медичної допомоги пацієнтам із гострим мозковим інсультом в системі екстреної медичної допомоги.

Згідно з цим наказом, керівник бригади екстреної медичної допомоги проводитиме медичний огляд та встановлюватиме попередній діагноз «гострий мозковий інсульт». Після керівник приймає рішення про екстрену госпіталізацію. Надалі пацієнт із гострим мозковим інсультом має бути екстрено госпіталізований до найближчої лікарні інтенсивного лікування І або ІІ рівня. Протягом транспортування хворого керівник бригади екстреної медичної допомоги підтримує зв’язок із черговим лікарем закладу охорони здоров’я, до якого прямує бригада екстреної медичної допомоги, щодо стану пацієнта і подальших  дій. Усі пацієнти з гострим мозковим інсультом, які були доставлені до відповідного медичного закладу бригадами екстреної медичної допомоги чи звернулися самостійно, підлягають обов’язковій госпіталізації, прийому черговим медичним працівником приймального відділення незалежно від реєстрації, місця проживання, наявності чи відсутності документів, що посвідчують особу.

І. Садов’як попросила звернути на це особливу увагу.

Стосовно деяких питань надання екстреної медичної допомоги, а саме: відділень екстреної медичної допомоги в лікарнях, було зазначено, що існує наказ, який передбачає затвердження всіх необхідних актів щодо типового положення про відділення екстреної медичної допомоги у багатопрофільних лікарнях інтенсивного лікування, правила виклику бригади невідкладної та екстреної медичної допомоги, порядок транспортування постраждалих у закладах охорони здоров’я, порядок дій працівників системи екстреної та невідкладної медичної допомоги під час виникнення надзвичайних ситуацій та ліквідації медико-санітарних наслідків.

На останок було зазначено, що мета МОЗ України при розробленні та запровадженні нормативних актів — забезпечити доступність і своєчасність та підвищити якість екстреної медичної допомоги.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»