COVID-19: Комітет з питань бюджету погодив перерозподіл коштів

15 жовтня 2020 о 12:08
686

13 жовтня 2020 р. Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні схвалив важливі й невідкладні рішення, спрямовані на збільшення фінансування боротьби з епідемією COVID-19, які раніше були ухвалені Урядом.

Придбання лабораторного обладнання

По-перше, погоджено перерозподіл бюджетних видатків, який дозволить додатково спрямувати 261 млн грн на ПЛР-тестування на COVID-19, зокрема — на придбання лабораторного обладнання та витратних матеріалів для цього. Ці кошти отримано за рахунок економії при закупівлі засобів індивідуального захисту. Схвалене рішення дозволить істотно збільшити кількість тестувань у лабораторних підрозділах МОЗ України у кожній області.

Забезпечення киснем

Друге рішення забезпечить киснем медичні заклади, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з COVID-19. Зараз із 37,5 тис. ліжок, зарезервованих для хворих на коронавірус, киснем забезпечено лише 38%, а має бути щонайменше 80%. Тому 571 млн грн, які раніше планувалося витратити для закупівлі обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах, тепер буде спрямовано на організацію подачі кисню ще до 16 тис. ліжок. Відповідну субвенцію вже розподілено між місцевими бюджетами.

Перерозподіл грошей Міжнародного банку реконструкції та розвитку

Третє схвалене рішення — це дозвіл перенаправити 253 млн грн коштів кредиту Міжнародного банку реконструкції та розвитку з проєкту соціального спрямування на суто медичний. На ці кошти буде придбано термоциклери для проведення ПЛР-діагностики, платформи для автоматичної екстракції РНК, лабораторні морозильні камери ультранизької температури для зберігання зразків, автоклави із системою очищення води, набори витратних матеріалів на 1,2 млн вимірювань тощо. Усе це обладнання значно збільшить кількість і якість тестів, а застосування міжнародної процедури закупівель гарантує його оперативне надходження до лабораторій.

У засіданні Комітету взяв участь міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Усі три схвалені рішення не збільшать бюджетні видатки. Навпаки, вони забезпечать раціональніше використання наявного фінансового ресурсу та його спрямування на найбільш нагальні потреби вітчизняної медицини.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами budget.rada.gov.uа