COVID-19: виділено додаткові кошти на діагностику та лікування

12 жовтня 2020 о 11:30
832

9 жовтня 2020 р. під час засідання Кабінету Міністрів України прийнято низку важливих нормативних документів, які направлені на посилення боротьби з коронавірусною хворобою. Про це 9 жовтня 2020 р. під час брифінгу за підсумками засідання Уряду повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Зміни до Програми медичних гарантій

«Зокрема, за ініціативою Міністерства охорони здоров’я, прийнята Постанова Кабінету Міністрів України, яка вдосконалює програму державних гарантій державного обслуговування в частині сплати за лікування COVID-19. Ми запровадили додаткові коефіцієнти, які використовуються при розрахунку фактичної вартості медичних послуг і які залежать від кількості хворих на COVID-19. Ці зміни були внесені зокрема і за результатами відвідань регіонів та безпосереднього спілкування з працівниками лікарень.

Цією ж постановою введено додатковий коефіцієнт при лабораторному дослідженні. Тобто якщо лікарня має відповідні можливості лабораторного дослідження методом ПЛР, вона буде отримувати додаткові кошти. Це стимулюватиме збільшення тестувань», — зазначив міністр охорони здоров’я.

Пілотний проєкт із закупівлі гіперімунної плазми крові

«Також прийнято документ, яким затверджений механізм пілотного проєкту реалізації та закупівлі специфічної, гіперімунної плазми крові. Ця плазма містить антитіла. Це потрібно для того, щоб ми могли виготовляти гіперімунний глобулін. Це новий лікарський засіб, його клінічні випробування зараз здійснюються деякими країнами світу», — підкреслив міністр.

Залучення додаткових коштів на тестування

Крім цього, під час засідання  Уряду затверджено постанову щодо залучення додаткових 260 млн грн на збільшення кількості тестувань на коронавірус. З цих коштів 100 млн грн будуть направлені на контрактування приватних лабораторій та лабораторій інших форм власності для здійснення тестувань методом ПЛР.

«Цим рішенням ми розраховуємо на збільшення кількості тестів, які виконують нашим громадянам безоплатно. Ще 160 млн грн направлені на додаткову закупівлю реагентів та лабораторного обладнання», — додав М. Степанов.

Забезпечення киснем

Окремо міністр також зазначив, що Урядом прийнята постанова щодо виділення 571 млн 035 тис. грн регіонам на забезпечення киснем ліжок, наявних у лікарнях, виділених для лікування хворих на коронавірус, а також постанова, яка вносить зміни щодо спрощення процедури закупівлі новітніх тест-систем на антиген.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»