Розроблено нормативно-правові акти щодо надання екстреної медичної допомоги

6 липня 2020 о 14:55
4674

На публічне обговорення винесено проєкт наказу міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження нормативно-правових актів з питань надання екстреної медичної допомоги».

Про що документ

Наказом пропонується затвердити:

1) Типове положення про відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги у багатопрофільних лікарнях інтенсивного лікування;

2) Правила виклику бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги;

3) Порядок транспортування пацієнтів (постраждалих) бригадами екстреної (швидкої) медичної допомоги у заклади охорони здоров’я;

4) Порядок дій працівників системи екстреної медичної допомоги під час виникнення надзвичайних ситуацій та ліквідації їх медико-санітарних наслідків.

Як йдеться у пояснювальній записці до документа, проєкт наказу розроблено з метою забезпечення доступності, своєчасності та підвищення якості екстреної медичної допомоги, що надається населенню України, зниження рівня інвалідності та смертності внаслідок нещасних випадків, травм та отруєнь, гострих порушень життєвих функцій людини внаслідок серцево-судинних, інших захворювань, зменшення економічних втрат, спричинених тимчасовою та стійкою непрацездатністю.

Проблема, яка потребує розв’язання

У зв’язку з великою кількістю непрофільних викликів бригад екстреної медичної допомоги необхідно врегулювати питання щодо виклику бригад екстреної медичної допомоги, точно визначивши типи викликів, на які направляється бригада екстреної (швидкої) медичної допомоги, і порядок транспортування пацієнтів (постраждалих). Для якісного надання екстреної медичної допомоги на госпітальному рівні необхідно розробити положення про відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги з урахуванням сучасних норм та вимог.

Суть проєкту акта

Проєктом наказу визначено типи викликів, на які направляється бригада екстреної (швидкої) медичної допомоги, а також порядок транспортування пацієнтів (постраждалих) у заклади охорони здоров’я. Проєктом наказу передбачено затвердження Положення про відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, яке відповідає сучасним нормам та потребам. Також визначено порядок дій працівників системи екстреної медичної допомоги під час виникнення надзвичайних ситуацій та ліквідації їх медичних наслідків.

Раніше ми повідомляли, що затверджено табель оснащення відділень екстреної медичної допомоги та структурних підрозділів системи екстреної медичної допомоги.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua