Лікування COVID-19 у Програмі медичних гарантій

8 жовтня 2020 о 14:49
945

За квітень–вересень 2020 р. до медичних закладів було госпіталізовано 71 611 пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19, з них 12 461 пацієнт (17% від загальної кількості госпіталізованих) отримав медичну допомогу в умовах інтенсивної терапії.

Про це під час брифінгу 8 жовтня 2020 р. повідомила Тетяна Бойко, директор департаменту комунікацій Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Було зазначено, що кількість госпіталізованих у вересні порівняно з серпнем 2020 р. збільшилася на 34%. Зокрема, у вересні було госпіталізовано 23 143 пацієнти, з них 4073 отримали допомогу в умовах інтенсивної терапії, 249 пацієнтів було підключено до апарату ШВЛ.

Найбільше пацієнтів з коронавірусною хворобою було госпіталізовано у Харківській, Львівській, Івано-Франківській, Дніпропетровській областях та Києві.

Частка пацієнтів серед госпіталізованих з діагнозом COVID-19, які потребували допомоги в умовах інтенсивної терапії, залишається стабільною і становить 16–18%.

Контрактування і виплати

НСЗУ законтрактувала для надання допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього:

Станом на сьогодні НСЗУ виплатила 4,87 млрд грн за надання медичними закладами допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього.

Мобільні бригади

У вересні в медичних закладах працювали 1607 мобільних бригад, які виїжджають до пацієнтів з підозрою на COVID-19 для взяття зразків для тестування. Найбільша кількість бригад у Харківській (100), Львівській (97), Запорізькій (94) областях.

За вересень мобільні бригади здійснили понад 312 тис. заборів матеріалів у пацієнтів для здійснення тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Що на 50% більше, ніж у серпні. А загалом з початку квітня мобільні бригади здійснили понад 1 млн заборів матеріалу для тестування.

У середньому одна мобільна бригада здійснила минулого місяця 194 забори матеріалу для тестувань. Найбільш завантаженими у вересні були мобільні бригади Київської обл., де на одну бригаду припадало 637 тестувань, м. Київ — 400 тестувань на бригаду, Тернопільської обл. — 292 тестування.

Що входить до безоплатного пакету

В НСЗУ наголошують: лікування пацієнтів з COVID-19 у медичних закладах в стаціонарних умовах та взяття заборів для тестування у пацієнтів з підозрою на коронавірусну хворобу мобільними бригадами є безоплатним для пацієнтів.

У тариф на оплату послуг медичних закладів, які надають стаціонарну медичну допомогу таким пацієнтам, включено всі лікарські засоби та медичні вироби, необхідні для лікування як в умовах терапевтичних/інфекційних відділень, так і в умовах інтенсивної терапії.

У тариф на оплату послуг мобільних бригад включено виїзд мобільної бригади до пацієнта з підозрою на СOVID-19, здійснення забору матеріалу для тестування на коронавірусну інфекцію методом ПЛР та доставку цього матеріалу в лабораторію.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr