Додаткове фінансування медичних закладів

30 вересня 2020 о 14:51
1527

Під час щоденного брифінгу Національної служби здоров’я України (НСЗУ) 30 вересня 2020 р. Тетяна Бойко, директор департаменту комунікацій НСЗУ, розповіла про додаткове фінансування закладів охорони здоров’я.

Підвищення зарплати медикам з 1 вересня 2020 р.

Зазначено,  що з 1 вересня 2020 р. до 31 грудня 2020 р. Уряд підвищив зарплату медичним працівникам закладів спеціалізованої та екстреної медичної допомоги

Зокрема, передбачається підвищення зарплат:

  • лікарям — на 70% посадового окладу, визначеного за 14-тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки;
  • фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей — на 50% мінімальної заробітної плати;
  • молодшим медичним сестрам — на 25% мінімальної заробітної плати.

Щоб отримати фінансування для виплати медикам підвищених зарплат заклади мають подати до НСЗУ пропозиції на укладення додаткових договорів, в яких зазначити інформацію щодо кількості своїх працівників, яким підвищуються зарплати. Пропозиції НСЗУ приймає з 11 вересня 2020 р.

Станом на сьогодні до НСЗУ подали пропозиції 1594 (98%) медичних закладів. З них: 547 закладів вже уклали договір із НСЗУ, ще 276 договорів підписано з боку НСЗУ і відправлено на підписання надавачам послуг.

У НСЗУ звертають увагу, що 35 закладів до цього часу пропозиції не подали. Зокрема: 10 таких закладів у місті Києві, по 4 — в Одеській та Волинській областях, по 3 — у Дніпропетровській та Хмельницькій, по 2 — у Вінницькій, Львівській та Чернігівській, по 1 — у Закарпатській, Київській, Кіровоградській, Рівненській та Тернопільській областях.

НСЗУ прийматиме пропозиції до 15 жовтня 2020 р., тобто ще два тижні, та рекомендує керівникам медзакладів не зволікати і якнайшвидше подати всі необхідні дані до НСЗУ для укладання договору,

На сьогодні 340 закладів вже отримали оплати від НСЗУ за додатковими договорами за вересень на загальну суму понад 302 млн грн.

Додаткове фінансування медичних закладів з липня 2020 р.

У липні 2020 р. Уряд ухвалив рішення про додаткове фінансування медзакладів, які отримали менше коштів у поточному році за Програмою медгарантій, ніж у минулому.

НСЗУ в липні оголосила прийом відповідних пропозицій від медзакладів на укладання додаткових договорів. Станом на сьогодні пропозиції до НСЗУ подали 843 медзаклади. З них 340 закладів не мають права претендувати на цей пакет. Згідно з даними Державної казначейської служби, на цей пакет мають право претендувати лише 509 закладів.

Із закладів, що подали пропозиції на додаткове фінансування і мають на нього право, 385 закладів уже уклали договір з НСЗУ, ще 54 заклади отримали підписаний договір з боку НСЗУ і мають його підписати найближчим часом.

15 закладів не подали своїх пропозицій. Зокрема: по два таких заклади у Волинській, Закарпатській, Одеській, Львівській та Тернопільській областях, по одному — у Дніпропетровській, Кіровоградській, Сумській, Херсонській та Хмельницькій областях.

НСЗУ прийматиме пропозиції від закладів до 30 жовтня 2020 р. Рекомендуємо керівництву медичних закладів не зволікати з їх поданням. Заклад не матиме додаткового фінансування, якщо не подасть документів на укладення договору на його отримання.

Усі заклади, з якими НСЗУ уклала договір на перехідне фінансування, отримають його з липня, незалежно від дати підписання договору.

На сьогодні 128 закладів вже отримали фінансування від НСЗУ за додатковими договорами за липень–серпень на загальну суму понад 105 млн грн.

Термін виконання відкладених вимог

Сьогодні, 30 вересня, спливає термін виконання медичними закладами відкладених вимог за договором з НСЗУ.

Мова йде про вимоги, яким заклади не відповідали на момент укладання договору з НСЗУ — зокрема, не мали деякого необхідного обладнання або потрібних фахівців для надання певного виду медичних послуг. Проте заклади, укладаючи договір з НСЗУ, зобов’язувалися виконати ці вимоги до 30 вересня — закупити обладнання, найняти на роботу відповідних спеціалістів. Таких закладів було 518.

Станом на сьогодні:

  • 352 (68%) заклади задекларували повне виконання всіх відкладених вимог;
  • 84 заклади задекларували часткове їх виконання;
  • 166 закладів перебувають у процесі виконання або не виконали вимоги, серед них — 80 закладів, які не виконали жодної вимоги, а також є 14 закладів, які законтрактовані тільки на пакети з невиконаними вимогами.

Зазначаємо, що невиконання закладом відкладених вимог є підставою для відмови НСЗУ від договору в односторонньому порядку з 1 жовтня. Про це ми завчасно інформували заклади.

Про виконання вимог заклади повідомляють НСЗУ листом із підтверджуючими документами. Тож, звертаюся до керівників медзакладів, якщо ви виконали відкладені вимоги, але ще не повідомили про це НСЗУ, негайно зробіть це. Якщо ж ні, НСЗУ буде розглядати питання про розірвання договору із закладом.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr