Амбулаторне ведення вагітності: МОЗ пропонує запровадити окремий пакет медичних послуг

29 вересня 2020 о 14:50
1970

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України у бюджетному запиті на 2021 рік ініціює запровадження тарифного пакета послуг з ведення вагітності в амбулаторних умовах у розмірі 1 026 грн на місяць за одну вагітну. Про це повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, на щоденному брифінгу 29 вересня 2020 р.

Коментар Максима Степанова

«У наших пропозиціях до бюджету в частині фінансування програми бюджетних гарантій передбачено запровадження пакета з ведення вагітності в амбулаторних умовах у розмірі 1 026 грн на місяць. В Україні, незважаючи на зниження рівня материнської та малюкової смертності, він залишається високим, в 1,5–3,0 раза вищим, ніж у Європі. Для того щоб знизити рівень смертності, важливо, щоб вагітні перебували під відповідним медичним доглядом у медичних закладах», — зазначив очільник МОЗ.

Що включатиме безоплатний пакет

Пакет безоплатних послуг з ведення вагітності включатиме збір анамнезу, огляд, УЗД, кардіотокографію, лабораторну діагностику. Загальний прогнозований обсяг фінансування цього тарифного пакета на 2021 рік — 2,2 млрд грн.

Контроль якості надання медичної допомоги

Водночас М. Степанов підкреслив, що одночасно із введенням нового тарифу будуть запроваджені певні вимоги до первинної медичної допомоги щодо якості надання послуг з ведення вагітності.

«Одна з основних змін, яку ми хочемо запровадити для розбудови медичної системи, — це контроль якості надання медичної допомоги. Для нас важливо, щоб весь процес лікування був якісним», — додав очільник МОЗ.

Нагадаємо, раніше в пропозиціях МОЗ до проєкту Державного бюджету 2021 передбачено збільшення фінансування Програми медичних гарантій до 225 млрд грн, що становить 5% ВВП країни.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua