На готовність інфекційних лікарень необхідно близько 10 млрд грн на рік — Степанов

24 вересня 2020 о 17:01
700

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України відстоює ті обсяги видатків з Державного бюджету України на 2021 рік на медичну галузь, які Міністерство подало у своєму бюджетному запиті. Про це під час щоденного брифінгу 24 вересня 2020 р. повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України

Очільник МОЗ нагадав, що проведено реальні розрахунки мінімуму, необхідного для функціонування медицини в Україні, та подана пропозиція щодо видатків з бюджету у розмірі 296 млрд грн.

Також відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» складено проєкт Програми медичних гарантій на 2021 рік на загальну суму 225 млрд грн — як частка ВВП у розмірі 5% ВВП України.

Проте ці дані не враховані в повному обсязі, і Уряд України схвалив проєкт Державного бюджету України на 2021 рік, в якому видатки на охорону здоров’я передбачено у розмірі 156 млрд грн, в тому числі на Програму медичних гарантій — 123,4 млрд грн.

Наразі обговорення щодо видатків на медицину триває.

Утримання інфекційних лікарень

М. Степанов підкреслив, що МОЗ України закладає 10 млрд грн у Державний бюджет на 2021 рік на забезпечення українських лікарень засобами реагування на можливі спалахи інфекційних хвороб.

«‎Ми всі бачили, у якому стані українська система охорони здоров’я зустріла початок пандемії у березні. Як тоді наші лікарні були не готові реагувати на виклики COVID-19. Наприклад, тоді у нас було тільки 12 тис. ліжок для надання медичної допомоги хворим на коронавірусну інфекцію замість 36 тисяч, які маємо зараз»‎, — зазначив М. Степанов.

За словами очільника МОЗ, у майбутньому в Україні працюватимуть до 360 лікарень, які у разі спалаху епідемії зможуть оперативно надати медичну допомогу пацієнтам. Заплановані кошти у бюджеті-2021 будуть спрямовані на зарплати лікарям та медпрацівникам цих закладів, забезпечення апаратами ШВЛ та необхідною кількістю лікарських засобів. При цьому в умовах відсутності епідемій ці медзаклади працюватимуть за іншими напрямами.

«У будь-яку мить такий заклад може бути перетворений на шпиталь оперативного реагування на інфекційні хвороби та інші надзвичайні ситуації»‎, — додав М. Степанов.

МОЗ України запланувало тариф розміром 2 млн 622 тис. грн щомісячних виплат для підтримки у стані готовності цих лікарень для надання екстреної медичної допомоги.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису».