Медична допомога пацієнтам із COVID-19: звіт НСЗУ

9 вересня 2020 о 12:43
684

У серпні 2020 р. порівняно з липнем на 60% зросла кількість госпіталізованих пацієнтів із коронавірусною хворобою: у серпні захворіли 53 тис. осіб, у липні — 28 тисяч.

Найбільша завантаженість ліжок для пацієнтів із COVID-19 була в лікарнях Одеської, Закарпатської, Львівської областей. Водночас у всіх регіонах наявна достатня кількість місць для лікування пацієнтів із COVID-19.

Частка пацієнтів серед госпіталізованих із діагнозом COVID-19, які потребували допомоги в умовах інтенсивної терапії, залишається стабільною і становить близько 16%. У НСЗУ наголошують, що у світі зазвичай інтенсивної терапії потребують близько 25% госпіталізованих пацієнтів.

Лікування пацієнтів із COVID-19 в Україні у медичних закладах у стаціонарних умовах є безоплатним для них.  У тариф на оплату послуг медзакладів, які надають стаціонарну медичну допомогу цим пацієнтам, включено всі лікарські засоби та медичні вироби, необхідні для лікування як в умовах терапевтичних/інфекційних відділень, так і в умовах інтенсивної терапії.

Що робити у разі появи симптомів COVID-19

Перше, що потрібно зробити пацієнту в разі виникнення у нього симптомів COVID-19, — зателефонувати своєму лікарю, з яким він підписав декларацію. І далі дотримуватися рекомендацій свого лікаря.

Якщо необхідно, лікар направить до пацієнта додому мобільну бригаду для взяття зразків для тестування, та у разі підтвердження коронавірусної хвороби — надасть рекомендації щодо лікування вдома чи порадить звернутися до лікарні.

Якщо пацієнт не має свого лікаря, або його лікар відмовив у виклику мобільної бригади попри наявність у пацієнта симптомів, йому необхідно зателефонувати на регіональну телефонну «гарячу лінію» з  питань COVID. Тоді бригаду викличе диспетчер обласної «гарячої лінії». Номер телефону можна знайти на сайті НСЗУ та на сайті covid19.gov.ua

Якщо у пацієнта критичний стан (утруднене дихання, висока температура тіла) — він має телефонувати до швидкої допомоги. І далі вже бригада екстреної меддопомоги оцінюватиме стан здоров’я пацієнта та визначатиметься щодо необхідності його госпіталізації.

Договори з НСЗУ та фінансування

Станом на 8 вересня 2020 р. НСЗУ законтрактувала для надання допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього: 25 центрів екстреної медичної допомоги, 260 медзакладів для надання пацієнтам допомоги у стаціонарних умовах і 935 медзакладів, в яких утворено мобільні бригади, що виїжджають до людей з підозрою на COVID-19. У цих закладах працює майже 1600 мобільних бригад.

Виплати від НСЗУ також отримали 144 медзаклади, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам із COVID-19 у квітні, але не входили в перелік лікарень, визначених для госпіталізації.

Тариф, за яким НСЗУ оплачує послуги медзакладів за надання допомоги хворим на COVID-19 чи з підозрою на нього, включає доплати медикам, які безпосередньо працюють із цими пацієнтами, у розмірі до 300% заробітної плати. За здійснення цих доплат лікарям та медпрацівникам закладу несе відповідальність головний лікар закладу.

Станом на 8 вересня 2020 р. НСЗУ виплатила майже 3,5 млрд грн за надання медичними закладами допомоги пацієнтам із COVID-19 та з підозрою на нього у квітні–липні.

За квітень–серпень 2020 р. до медзакладів було госпіталізовано 48 292 пацієнти з коронавірусною хворобою, з них близько 17% отримали медичну допомогу в умовах інтенсивної терапії.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua