Роль лікарів первинної ланки у боротьбі з COVID-19

7 вересня 2020 о 12:36
2773

Під час пандемії коронавірусної інфекції мати свого лікаря стало ще важливіше. Адже лікар первинки — це саме та людина, до якої пацієнт повинен телефонувати за наявності симптомів COVID-19.

З квітня 2018 р. українці отримали можливість вільно вибрати свого лікаря, незалежно від місця реєстрації чи прописки, та мають додаткові сервіси у медзакладах. Зокрема, такі як запис на прийом до лікаря онлайн чи по телефону, можливість отримати консультацію лікаря телефоном, без візиту до нього, можливість отримати від лікаря електронний рецепт на ліки за програмою «Доступні ліки», знову ж таки без відвідування лікаря.

На сьогодні своїх лікарів вибрали 30 млн 400 тис. українців. Це близько 75% населення країни. Первинну допомогу нашим громадянам надають понад 23 400 лікарів,  35% з них працюють у сільській місцевості та селищі міського типу. Понад 1300 лікарів «первинки», з якими уклали декларації наші громадяни, працюють у приватних закладах або мають власну практику.

НСЗУ законтрактувала 1652 надавачів первинної меддопомоги, з яких 1098 — комунальні медзаклади (це практично всі комунальні заклади первинки країни), 199 — приватні, 355 — лікарі-ФОП. На сьогодні вони отримали від НСЗУ майже 12 млрд грн за надання допомоги пацієнтам у січні–серпні.

Які послуги надає лікар первинки

Незалежно від того, з яким лікарем первинки уклав декларацію пацієнт — із тим, що працює в комунальному чи приватному закладі, або має власну практику — він отримає повний обсяг медичних послуг, передбачений Програмою медичних гарантій. Зокрема, це:

  • консультації лікаря;
  • базові дослідження та аналізи (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; глюкоза у крові; загальний холестерин; швидкий тест на вагітність; швидкий тест на тропоніни (для експрес-діагностики гострого інфаркту міокарда); швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити; вимірювання артеріального тиску; електрокардіограма; вимірювання маси тіла, зросту, окружності талії);
  • вакцинація дітей та дорослих згідно з Календарем щеплень;
  • виписка електронних рецептів на ліки за програмою «Доступні ліки»;
  • виписка електронних направлень до лікарів-спеціалістів на проведення досліджень чи лікування;
  • виписка довідок та лікарняних.

Первинка і COVID-19

З початком епідемії захворювання на COVID-19 навантаження на лікарів первинки значно зросло. Адже пацієнт із симптомами коронавірусної хвороби перш за все звертається за допомогою саме до свого лікаря. Окрім того, у майже 600 медзакладах первинки було сформовано мобільні бригади, які виїжджають за направленням лікарів до пацієнтів із підозрою на COVID-19, щоб взяти у них матеріал для проведення ПЛР-тестування. У цих закладах утворена 1051 мобільна бригада.

Коли пацієнт із симптомами коронавірусної хвороби телефонує до свого лікаря, лікар за необхідності спрямовує до нього додому мобільну бригаду для взяття зразків на тестування, щоб встановити діагноз. І далі, залежно від результатів тестування та стану пацієнта, саме ваш лікар надає рекомендації щодо лікування — вдома, якщо перебіг захворювання легкий, або порадить звернутися до лікарні — у разі тяжкого перебігу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr