Електронні сигарети: негативні наслідки

31 серпня 2020 о 12:55
1245

Актуальність

Незважаючи на широкомасштабну боротьбу проти тютюнопаління, 28% дорослого населення віком ≥15 років у Європі продовжують вживати продукти тютюну. Як відомо, використання електронних сигарет (ЕС) набуло значного поширення в останні роки, хоча ризик та безпека їх застосування й досі залишаються невизначеними. Як відомо, основними компонентами, що входять до складу ЕС, є пропіленгліколь та/або рослинний гліцерин як основа, а нікотин та ароматизатори — як активні речовини.

У більшості країн світу, ЕС не підпадають під суворі норми законодавства як тютюновмісні продукти. Тому вони пропагуються як безпечні альтернативи традиційному тютюнопалінню, і їх часто пропонують як метод зменшення/відмови від тютюнопаління, хоча це суперечить сучасним рекомендаціям. Ці дані підтверджують необхідність в огляді наявних доказів щодо користі/шкоди застосування ЕС.

Епідеміологія

На сьогодні поширеність використання ЕС складно визначити, що пов’язано з неоднорідною поширеністю куріння в різних країнах світу, відсутністю бази даних щодо поширення та недостатньою кількістю проспективних досліджень. Сучасні дані американських досліджень свідчать, що поширеність вейпінгу серед підлітків зросла з 5% у 2013 р. до 25% — у 2018 р. серед молоді. Крім того, відомо, що до 5% дорослих використовують ЕС.

Огляд основних негативних наслідків використання ЕС

Результати деяких досліджень продемонстрували, що ЕС підвищують рівень артеріального тиску та частоту серцевих скорочень, впливають на зміни стінки судин (підвищується жорсткість і знижується еластичність). Кожен з цих ефектів є факторами ризику формування тромбів і розвитку атеросклерозу. Крім того, вейпінг чинить негативний вплив на легені. За деякими даними вейпінг може спричиняти підвищення ризику розвитку онкологічних захворювань.

Також незрозумілим залишається питання, чи можуть ЕС допомогти кинути палити. Так, у європейському журналі профілактичної кардіології нещодавно опубліковано результати дослідження, яке показало, що підлітки, які використовують ЕС, мають у два рази вищий ризик почати палити традиційні сигарети. Крім того, особи, які вживають ЕС з метою відмови від куріння, часто є подвійними споживачами як класичних тютюнових сигарет, так і ЕС. Незважаючи на ці дані, більшість пацієнтів продовжують думати, що перехід зі звичайних сигарет на ЕС допоможе в подальшому відмовитися від куріння. На жаль, наукові докази щодо цього відсутні.

Враховуючи ці дані, лікарям необхідно інформувати пацієнтів, що найголовнішим помічником у відмові від нікотину є мотивація, а допоміжними елементами — нікотинзамісна терапія та вареніклін.

Висновок

Автори статі зазначають, що необхідно регулювати рекламу ЕС так само, як класичних сигарет. Також слід створювати громадські програми, спрямовані на зниження поширення застосування ЕС серед молоді та підвищення обізнаності серед популяції про несприятливі наслідки використання ЕС.

  • Kavousi M., Pisinger C., Barthelemy J. et al. (2020) Electronic cigarettes and health with special focus on cardiovascular effects: position paper of the European Association of Preventive Cardiology (EAPC). Eur. J. Prevent. Cardiol., Jul. 29 (https://doi.org/10.1177/2047487320941993).
  • ScienceDaily (2020) Vaping linked with heart problems. ScienceDaily, Jul. 29.

Анна Хиць