COVID-19: кількість госпіталізацій у липні збільшилася у 2,4 раза

25 серпня 2020 о 14:51
431

У липні 2020 р. у 255 закладах, які приймали пацієнтів із COVID-19 на госпіталізацію, працювало 1 128 медичних команд. У середньому на одну команду припадало 10 госпіталізацій.

Про це повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) та зазначають, що найбільша кількість медичних команд працює в Івано-Франківській області — 101, у Львівській — 94, у Чернівецькій — 77. Найвища завантаженість у липні була у медичних команд Закарпаття, Львівщини та міста Київ: 26; 23 та 20 госпіталізацій на одну команду відповідно. До складу однієї медичної команди входить три лікаря — анестезіолог, терапевт або педіатр, або інфекціоніст, а також лікар іншої спеціальності та три представники середнього та/або молодшого медичного персоналу на кожного лікаря.

Кількість госпіталізацій у липні 2020 р.

Загалом у липні 2020 р. госпіталізовано 11 458 осіб, 2 052 — у відділення інтенсивної терапії. Кількість нових випадків COVID-19 у липні зросла в 2,6 раза порівняно з квітнем, а кількість госпіталізацій збільшилася майже у 2,4 раза. В Одеській та Закарпатській області втричі порівняно з травнем зросла завантаженість ліжок у відділенні інтенсивної терапії: з 0,98 до 2,98 — Одеська область, з 0,98 до 3,12 — Закарпатська. Завантаженістю ліжок вважають кількість госпіталізацій протягом місяця на одне наявне ліжко.

НСЗУ спільно з Міністерством охорони здоров’я України постійно відстежує завантаженість ліжок інтенсивної терапії. І тільки якщо завантаженість ліжок інтенсивної терапії досягає 50%, у відповідному регіоні розширюють мережу лікарень, які надають допомогу пацієнтам із COVID-19. Тобто лікарні з резерву включають в офіційний перелік, з ними підпишуть відповідний договір, і вони почнуть отримувати гроші за лікування пацієнтів.

Щодо роботи мобільних бригад, то у 933 закладах України створено 1 578 мобільних бригад. Мобільні бригади лікарень, які мають відповідний контракт із НСЗУ, здійснили у липні понад 156 тис. ПЛР-тестувань. У квітні ця кількість становила 66 тис., у травні — 118 тис., у червні — майже 145 тисяч.

Найбільша кількість мобільних бригад працює у Київській — 245 та Закарпатській області  — 230. А найбільшу кількість тестувань у липні здійснено у місті Києві (11 279), у Закарпатській області (11 269) та у Львівській області (11 070). У середньому на одну бригаду припадає 99 ПЛР-тестувань. Найчастіше до пацієнтів із підозрою або підтвердженим діагнозом COVID-19  викликалися мобільні бригади таких закладів:
– Міська клінічна лікарня № 21 імені Є. Попкової у місті Дніпро —  майже 2 тис. тестувань;
– ЦПМСД № 3 міста Вінниця — 1 425 тестувань;
– ЦПМСД міста Слов’янськ — 1 366 тестувань.

Усі ці дані можна побачити на новому дашборді НСЗУ «Інформація щодо тестування та стаціонарного лікування пацієнтів з COVID-19 на основі звітів надавачів медичної допомоги». Дані дашборда НСЗУ стосуються не в цілому ситуації з COVID-19 по Україні. Вони відображають  лише тестування та госпіталізацію пацієнтів у заклади, які уклали договори з НСЗУ. На дашборді міститься інформація, яку лікарні подали у звітах до НСЗУ.

Що входить до тарифу лікування

У відомстві нагадують, що в тариф на оплату послуг медзакладів, які надають стаціонарну медичну допомогу, включено в тому числі лікарські засоби та медичні вироби, необхідні для надання допомоги пацієнтам як в умовах терапевтичних/інфекційних відділень, так і в умовах інтенсивної терапії, тобто для пацієнтів лікування є безоплатним.

У тариф на оплату послуг медзакладів, в яких працюють мобільні бригади, включено: виїзд мобільної бригади до пацієнта з підозрою на СOVID-19, здійснення забору матеріалу для тестування на коронавірусну інфекцію методом ПЛР та доставка цього матеріалу в лабораторію. Якщо пацієнт почуває себе хворим, йому потрібно зателефонувати до свого сімейного лікаря. Сімейний лікар має викликати йому мобільну бригаду. Пацієнт не має самотужки шукати, де пройти тестування та йти до лабораторії. Якщо пацієнту із симптомами або підозрою на COVID-19 не викликано мобільну бригаду, то необхідно зателефонувати на регіональну телефонну лінію з питань COVID. Тоді бригаду викличе диспетчер обласної «гарячої лінії» допомоги пацієнтам із підозрою на коронавірусну інфекцію. Корисні номери можна знайти на сайті НСЗУ, та на сайті covid19.gov.ua

НСЗУ вже виплатила понад 2,5 млрд грн закладам за надання медичної допомоги пацієнтам із COVID-19 та з підозрою на нього у квітні–липні. Йдеться про послуги зі стаціонарної, екстреної медичної допомоги, а також тестування мобільними бригадами.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua