Співпраця із Світовим банком та закупівля ліків і медичних виробів

20 серпня 2020 о 15:56
442

17 серпня 2020 р. почалася робота онлайн-місії Світового банку, присвячена оцінці стану реалізації проєкту кредитної угоди «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Про це під час брифінгу 20 серпня 2020 р. повідомила Світлана Шаталова, заступник міністра охорони здоров’я України.

Зазначено, що з 2015 р. за цією угодою МОЗ України та вісім областей реалізують проєкти, які профінансовані на суму 214,7 млн дол. США.

Опрацьовано лише 60% коштів

На жаль, за попередні 5 років реалізації проєкту вдалося опрацювати лише близько 60% великої кредитної медичної угоди. На 1 квітня 2020 р. загальна вибірка коштів за ним сягала близько 59%. Усі субпроєкти, окрім Вінницької області, мали завершитися 30 вересня 2020 р.

Ситуація у 2020 році покращилася

З квітня 2020 р. МОЗ України активізувало роботу з реалізації всіх передбачених проєктом заходів. За 4 міс активних дій та щоденного контролю МОЗ загальна вибірка коштів становила 143 млн дол., також на стадії погодження у Світовому банку — документація на переказ 16 млн дол. Наразі вибірка коштів становить 74%.

У 2020 р. на реалізацію проєкту було передбачено 659 млн грн державного бюджету, що на 329 млн грн менше від задекларованої потреби. МОЗ вдалося досягти домовленості, щоб у червні цього року Уряд прийняв рішення про збільшення обсягів субвенції регіонам на 329 млн грн.

Наразі Світовий банк високо оцінив роботу МОЗ у надскладних умовах у жорсткі терміни та розглядає можливість надання додаткового фінансування для пріоритетних проєктів.

Відбір міжнародних організацій

Вчора МОЗ України завершило відбір спеціалізованих міжнародних організацій для укладання договорів на постачання лікарських засобів та медичних виробів за кошти бюджету 2020 року. Вже зараз міністерство готує пропозиції до бюджету 2021 року.

МОЗ не проводить торгів, не вибирає виконавців, не визначає переможців, тобто безпосередньої функції, яка називається «проведення закупівель», МОЗ України не виконує. Ці повноваження делеговані ДП «Медичні закупівлі України» та центрам у регіонах.

Залишки лікарських засобів та медичних виробів у регіонах існують абсолютно за всіма програмами МОЗ України. За багатьма програмами ці залишки у грошовому вираженні значно перевищують річну суму коштів, що виділялися у 2018 та 2019 роках.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr