COVID-19: Державна комісія ТЕБ та НС працюватиме щоденно

10 серпня 2020 о 14:09
1150

10 серпня 2020 р. під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки (ТЕБ) та надзвичайних ситуацій (НС). Обговорювалися, зокрема, питання зміни стратегії боротьби з COVID-19, збільшення тестування населення, посилення контролю за дотриманням умов самоізоляції та відстежування можливих контактів.

Коментар Дениса Шмигаля

Д. Шмигаль зазначив, що, у зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації, Уряд запроваджує щоденну роботу Державної комісії ТЕБ та НС та посилює заходи контролю за дотриманням правил карантину.

За словами Прем’єр-міністра, до 15 вересня 2020 р. кількість щоденних ПЛР-тестувань має збільшитися до 30 тисяч. Також має бути запроваджена категоризація осіб, що тестуються.

«Нам потрібно обов’язково окремо маркувати тести представників Нацполіції, лікарів, учителів та деяких інших категорій працівників. Так ми зможемо отримати детальнішу статистику та розуміння, серед яких категорій хвороба поширюється швидше», — зазначив Глава Уряду.

Ще одним завданням Уряду, як відзначив Д. Шмигаль, має бути удосконалення так званої системи виявлення–тестування–ізоляція–контакти. Зокрема, створення системи відстежування контактних осіб шляхом опитування.

Коментар Максима Степанова

Міністр охорони здоров’я М. Степанов заявив, що станом на сьогодні на самоізоляції перебуває понад 28 тис. активних хворих на COVID-19 та майже 100 тис. контактних осіб.

«У середньому на кожен випадок ми маємо по 4–5 контактних осіб. Важливо, щоб усі без винятку люди, які є контактними, перебували на самоізоляції, згідно з встановленими правилами через використання додатку «Дій вдома», — підкреслив М. Степанов.

Доручення Прем’єр-міністра

За результатами позачергового засідання Державної комісії з питань ТЕБ та НС Прем’єр-міністр доручив:

  • опрацювати механізм відрядження епідеміологів Держпродспоживслужби до лабораторних центрів МОЗ для проведення епідемічних розслідувань;
  • керівникам ОДА і Міністерству охорони здоров’я активізувати роботу щодо збільшення кількості ліжко-місць із підведеним киснем у лікарнях другої хвилі приймання хворих на COVID-19. Зараз у цих лікарнях наявно 10,3 тис. ліжко-місць, а також 1 442 апарати штучної вентиляції легень;
  • Національній поліції щоденно під час засідання Комісії надавати звітність про проведені перевірки щодо дотримання карантинних правил;
  • Міністерству цифрової трансформації щоденно надавати інформацію щодо кількості встановлень додатка «Дій вдома».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами kmu.gov.ua