МОЗ працює над Коцепцією електронної системи охорони здоров’я

6 серпня 2020 о 12:05
870

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України активно працює над розробленням та узгодженням Концепції розвитку електронної системи охорони здоров’я, залучаючи до цього як вітчизняних, так і іноземних фахівців.  Планується створення робочої групи з підготовки документа. Окрім українських експертів, до підготовки Концепції також залучатимуться міжнародні фахівці. Наразі налагоджуємо експертні зв’язки із США, Канадою, Швейцарією, Ізраїлем, Естонією та Японією.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер на щоденному брифінгу в середу 5 серпня 2020 р.

Про Концепцію

Єдина Концепція розвитку електронної системи охорони здоров’я визначає конкретний вектор, за яким будуть рухатися всі учасники процесу. Документ визначатиме ті пріоритетні проєкти, над якими МОЗ працюватиме разом з іншими учасниками ринку.

Зазначено, що для вивчення та втілення досвіду щодо розвитку електронної системи охорони здоров’я (eHealth) МОЗ активно співпрацює з Японським агентством міжнародного співробітництва JICA. Заплановані зустрічі з представниками сфери охорони здоров’я Японії для вивчення їхніх найкращих практик у питаннях, що стосуються оцифрування лікарень та покращення управління ними, обміну даними, телемедицини, системи координації між лікарнями, збору та використання медичної статистики.

Співпраця з МІС

На сьогодні для МОЗ України максимально важлива співпраця з медичними інформаційними системами (МІС), які є партнерами Міністерства у впровадженні цифрових технологій у медичній галузі. Наразі Міністерство та МІС домовилися про підписання меморандуму про співпрацю, в якому будуть задекларовані спільні цінності та бачення розвитку ринку ІТ-послуг у медицині.

Також  Міністерство зробило відповідні необхідні кроки для забезпечення стабілізації та ефективної роботи eHealth, зокрема в частині виділення додаткових бюджетних коштів на підтримку системи.

Навчання іноземних громадян

Крім того, МОЗ України працює над спрощенням порядку прийому іноземних громадян на навчання до закладів вищої та післядипломної медичної освіти. Йдеться про створення умов для дистанційного зарахування іноземних громадян на навчання. МОЗ також планує звернутися до Міністерства освіти і науки України з пропозицією внести відповідні зміни до Умов прийому до закладів вищої освіти у 2020 р. Окрім того, готується звернення до Міністерства закордонних справ України щодо розроблення дієвої програми залучення іноземних студентів на виконання Указу Президента України від 3 червня 2020 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, https://t.me/mozofficial