Розвиток системи eHealth: плани МОЗ України

31 липня 2020 о 16:05
1106

Електронна система eHealth — надважливий напрям роботи Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України. Вона дозволяє забезпечити прозорість фінансування системи охорони здоров’я, зменшити адміністративне навантаження на лікарів, здійснити депаперизацію в медичній сфері, створити простір для інновацій. Про це під час брифінгу 29 липня 2020 р. повідомив Ярослав Кучер, заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації.

Чому сповільнюється робота електронної системи охорони здоров’я

Зазначено, що наразі система eHealth активно заповнюється даними: щогодини надходить близько 2,5 млн запитів, що значно сповільнює роботу системи. Розв’язання цієї проблеми лежить у площині фінансування. Кошти, зокрема, необхідні  для збільшення місця у хмарному середовищі, яке було початково замалим для такої системи. Цього року на всю систему eHealth у державному бюджеті передбачено 9 млн грн, хоча потреба лише на оплату послуг за дата-центр становила 28,8 млн грн. Зараз МОЗ в авральному режимі вирішує питання підтримки і стабілізації роботи системи eHealth.

Які кроки здійснює МОЗ України

24 липня 2020 р. МОЗ провело зустріч із керівництвом дата-центру, де розміщено eHealth та багато інших державних сервісів, аби домовитися про збільшення ресурсів. 28 липня 2020 р. міністр охорони здоров’я Максим Степанов підписав усі необхідні документи для початку процедури перерозподілу коштів між бюджетними програмами для розширення технічних потужностей українського eHealth. Окрім того, МОЗ надало свої пропозиції НСЗУ щодо отримання ресурсів від дата-центру під гарантії та сподівається на їх оперативне опрацювання для збільшення потужностей системи.

Також МОЗ повністю володіє ситуацією щодо роботи eHealth. Нинішні проблеми в роботі системи пов’язані, зокрема, з тим, що на етапі її розроблення не було затверджено концепції розвитку та плану дій на майбутнє. Заступник міністра закликав усіх партнерів, донорів та експертів узгодити єдину концепцію розвитку eHealth.

Монетизація системи та розвиток телемедичних технологій

Заступник міністра також наголосив, що деякі країни, зокрема Японія, вкрай зацікавлені в досвіді України щодо впровадження електронної системи eHealth. Є попередні домовленості про матеріально-технічну допомогу з боку японської сторони, а також щодо стажування українських лікарів за програмами обміну в Японії.

На сьогодні МОЗ вивчає можливості монетизації системи eHealth. Це покращить її стабільність і дасть позитивний сигнал усім учасникам ринку.

Міністерство наразі проводить консультації зі спеціалістами Швейцарії, Ізраїлю, Латвії, Естонії та США щодо розвитку в Україні телемедичних технологій. Сьогодні в країні є пілотні проєкти з телемедицини, наприклад в Одеській області. Однак МОЗ має намір розвинути ці технології по всій країні, оскільки вони можуть стати ще одним способом надання якісної медичної допомоги.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr