Програма медичних гарантій 2021: стаціонарна допомога

4 серпня 2020 о 12:50
1503

Як ми вже повідомляли, Національна служба здоров’я України (НСЗУ) презентувала проєкт Програми медичних гарантій на 2021 рік. 4 серпня 2020 р. під час брифінгу Оксана Мовчан, т. в. о. голови НСЗУ, розповіла, які зміни чекають на українців при наданні медичної допомоги у стаціонарах.

Зазначено, що на сьогодні НСЗУ законтрактувала 1084 заклади на надання медичної допомоги пацієнтам у стаціонарних умовах. З них: 1049 закладів — без проведення хірургічних операцій; 843 заклади — на здійснення хірургічних операцій у стаціонарних умовах.

За надання стаціонарної допомоги пацієнтам у квітні–липні 2020 р. цими закладами НСЗУ вже виплатила 10 млрд грн.

Що  вже входить до безоплатного пакета при надані стаціонарної допомоги.

У безоплатний пакет із надання медичної допомоги у стаціонарі медзакладу включено:
– інструментальні та лабораторні обстеження, включаючи патоморфологічні;
– надання медичної допомоги, направленої на полегшення, зняття чи усунення симптомів і проявів захворювання чи іншого порушення життєдіяльності, нормалізацію порушених процесів життєдіяльності та одужання, відновлення здоров’я пацієнтів;
– забезпечення знеболення та медикаментозної терапії;
– проведення хірургічних операцій із забезпеченням анестезії та післяопераційний моніторинг пацієнта, знеболення і подальшу медикаментозну терапію;
– цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
– медичну реабілітацію в гострий період;
– лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали;
– харчування в стаціонарних умовах.
Окрім того, пацієнту надаються безоплатно ліки, які заклад отримує через централізовані держзакупівлі.

Для отримання цієї допомоги безоплатно пацієнт має звернутися з направленням лікаря до самостійно вибраного медзакладу, який уклав договір з НСЗУ на надання потрібних пацієнту послуг. У разі невідкладного стану пацієнт може звернутися до лікарні без направлення або викликати швидку допомогу за номером 103, яка доставить його до медзакладу.

На сьогодні понад 36 тис. пацієнтів були госпіталізовані, у 77% випадків — це була планова госпіталізація, у 23% — ургентна.

Зміни, що заплановані на 2021 рік

У 2021 р. НСЗУ пропонує збільшити базову ставку для оплати стаціонарної допомоги в 2,9 раза. Це один із ключових тарифів Програми медичних гарантій. Цього року базова ставка становить 4,5 тис. грн, наступного — ми пропонуємо її підняти до 13 тис. грн. До цієї базової ставки, так як і в 2020 р., застосовуватимуться підвищувальні та знижувальні коригувальні коефіцієнти, які відображатимуть складність лікування.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr/