Програма медичних гарантій: НСЗУ відзвітувало за ІІ квартал 2020 р.

3 серпня 2020 о 14:36
1332

Під час щоденного брифінгу 3 серпня 2020 р. Оксана Мовчан, т. в. о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ), представила звіт НСЗУ щодо виконання договорів про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій та договорів про реімбурсацію за ІІ квартал 2020 р.

Зазначимо, що це перший детальний звіт, який НСЗУ надає з моменту запуску Програми медичних гарантій в повному обсязі, тобто з 1 квітня 2020 р. І це вперше в історії нашої країни максимально відкрита інформація щодо надання медичними закладами медичних послуг українцям.

Кількість контрактів та обсяг виплат

НСЗУ законтрактувала 3029 надавачів медичної допомоги на надання послуг населенню за Програмою медичних гарантій. З них 2485 — комунальні заклади, 211 — приватні, 333 — ФОП.
Найбільшу кількість надавачів законтрактовано на:

– надання первинної медичної допомоги — 1610;
– надання амбулаторних послуг — 1429;
– надання стаціонарних послуг загального профілю — 1084.
Загалом за квітень–червень 2020 р. НСЗУ виплатила медзакладам за надання медичних послуг населенню за Програмою медичних гарантій понад 20 млрд грн.

Реакція на COVID-19

У зв’язку з епідемією COVID-19 у травні 2020 р. НСЗУ уклала додатково договори з медзакладами на надання допомоги пацієнтам із коронавірусною хворобою або з підозрою на неї. Зокрема, НСЗУ законтрактувала:
– 25 центрів екстреної допомоги;
– 240 медзакладів для надання допомоги пацієнтам в умовах стаціонару;
– 917 медзакладів, в яких працюють мобільні бригади, що виїжджають до пацієнтів із підозрою на COVID-19;
– 136 закладів, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам із COVID-19 у квітні, але не входили в перелік лікарень, визначених для госпіталізації.
За надання медичної допомоги пацієнтам цими закладами в квітні–червні НСЗУ виплатила їм 2,5 млрд грн.

Обсяг наданих пріоритетних послуг

Упродовж трьох місяців роботи Програми медичних гарантій в повному обсязі пацієнти отримали понад 158 тис. пріоритетних послуг. Зокрема:
– 16 377 пацієнтів отримали допомогу у разі інсульту;
– 4 943 пацієнти отримали допомогу у разі інфаркту;
– 60 859 пацієнток отримали допомогу при пологах;
– надано медичну допомогу 8 790 немовлятам;
– 67 330 обстежень для раннього виявлення онкологічних захворювань зроблено пацієнтам. Зокрема найбільше виконано мамографій — понад 29 тисяч.
За надання пацієнтам пріоритетних медичних послуг НСЗУ виплатила закладам 1,2 млрд грн.

Електронна система охорони здоров’я

За цей період лікарі створили в електронній системі охорони здоров’я майже 22 млн електронних медичних записів для понад 5 млн пацієнтів. Зокрема, електронні направлення від своїх лікарів на консультації чи проведення лабораторних та інструментальних досліджень отримали понад 1 млн пацієнтів.
Також лікарі виписали понад 3 млн електронних рецептів для пацієнтів, які отримують ліки за програмою реімбурсації «Доступні ліки» в аптеці безоплатно або з незначною доплатою. 85% цих рецептів вже погашено, тобто пацієнти отримали необхідні їм ліки. 944 тис. пацієнтів скористалися програмою «Доступні ліки» у квітні–червні. НСЗУ виплатила аптечним закладам за надання ліків пацієнтам за програмою понад 216 млн грн.
Детальну інформацію щодо кожної області можна знайти у звіті, оприлюдненому на сайті НСЗУ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr/