Розвиток трансплантації — серед пріоритетів МОЗ

21 липня 2020 о 12:46
335

Розвиток сфери трансплантації є одним із пріоритетних напрямів для нинішнього керівництва Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України. У Міністерстві створено відповідний підрозділ, розширена кількість закладів, де проводять трансплантації, а також окреслено подальші кроки. Усі українці, які потребують пересадки органів, повинні отримувати її в Україні, а не за кордоном. МОЗ працює над цим і цього року на галузь передбачено 112 млн грн.

Про це міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив на щоденному брифінгу 20 липня 2020 р.

Розвиток високотехнологічної медицини дуже потрібен Україні

«Питання  трансплантації — один із пріоритетів діяльності Міністерства. Ми вважаємо, що розвиток високотехнологічної медицини дуже потрібен для нашої країни. У нас є чіткий план, ми знаємо куди рухаємося і розуміємо терміни. Наша мета — щоб усі люди, які потребують трансплантації, отримували допомогу саме в Україні. На сьогодні у нас 19 лікарень по всій країні, які можуть виконувати органну трансплантацію і 6 — можуть робити трансплантацію кісткового мозку. У нас виділено 112 млн грн на галузь трансплантації, і ми вважаємо, що цих коштів вистачить до кінця року, зокрема  враховуючи темпи проведення трансплантацій, які демонструються протягом останніх місяців українськими лікарями», — наголосив М. Степанов.

Виклики у сфері трансплантації

За словами очільника відомства, наразі у сфері трансплантації наявні такі виклики, як нерозвиненість донорського етапу і необхідність розвитку системи центрів трансплант-координації, відсутність відповідного обладнання у  лікарнях, а також — підготовка хірургів. МОЗ України системно працює над вирішенням цих питань, і уже цього року у Міністерстві створений відповідний структурний підрозділ, а також вдвічі збільшена кількість закладів, де проводять трансплантацію.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua