Закупівлі та результати фінансово-економічної діяльності МОЗ України

14 липня 2020 о 16:28
790

13 липня 2020 р. під час традиційного ранкового брифінгу Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України Світлана Шаталова, заступник міністра охорони здоров’я України, поділилася результатами роботи фінансово-економічного блоку МОЗ України.

Забезпечення ліками

Було зазначено, що станом на 1 липня 2020 р. МОЗ України забезпечило надходження лікарських засобів та медичних виробів на 25% більше порівняно з березнем 2020 р. Скорочено дебіторську заборгованість міжнародних постачальників на 1,6 млрд грн.

До кінця року МОЗ очікує постачання закупівель до регіональних лікарень за бюджети 2018 і 2019 р. на суму 4,2 млрд грн, з яких ліків на 700 млн надійшло наприкінці минулого місяця і планується до розподілу.

Антиретровірусна терапія

На жаль, Міністерство отримало у спадок низку невирішених питань. Деякі з них тягнуться ще з 2017 р., наприклад питання щодо перехідних залишків коштів UNICEF для закупівлі ліків для антиретровірусної терапії (АРТ). Силами команди МОЗ і завдяки прийняттю Постанови КМУ 27 травня 2020 р. № 583 це питання врегульоване, і кошти розблоковані до кінця 2020 р. Додатково для забезпечення безперервності лікування Центр громадського здоров’я МОЗ України узгодив можливість закупівлі ліків для АРТ за кошти Глобального фонду. Закупівлю препаратів для АРТ за кошти 2020 р. здійснюватиме ДП «Медичні закупівлі України».

Лікування туберкульозу та імуносупресія

Також команда МОЗ України тримає на контролі постачання ліків проти туберкульозу та для імуносупресії. Міжнародні закупівельники на минулому тижні поінформували, що перша частина цих ліків надійде в Україну до 31 липня 2020 р., а решта — у вересні поточного року.

Засоби індивідуального захисту

Було зазначено, що окрім лікарських засобів, ДП «Медичні закупівлі України» закуповує засоби індивідуального захисту для медичних працівників. Це зокрема респіратори: з 1,2 млн законтрактованих одиниць поставлено на склад 79 тисяч. У повному обсязі поставлено захисні окуляри, щитки й рукавички. Із 3 млн хірургічних масок поставлено 1,5 млн.

Підвищення зарплат та розбудова приймальних відділень

Також МОЗ України доопрацьовує порядки використання коштів з метою встановлення доплат медичним працівникам з 1 вересня 2020 р.

С. Шаталова повідомила, що минулого тижня було прийнято Постанову КМУ про надання коштів для оснащення обладнанням відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги для мережі опорних лікарень.

Додатково МОЗ опрацьовує питання навчання лікарів для цих відділень за найкращими європейськими практиками.

Орфанні хворі

Стосовно ситуації із забезпеченням лікування пацієнтів з орфанними захворюваннями в лікарнях є ще 8 нейростимуляторів для пацієнтів, які їх потребують; додатково МОЗ були акумульовані кошти і спрямовані на закупівлю додаткових двох одиниць, які, згідно з інформацією міжнародного постачальника, надійдуть до України до 30 липня 2020 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису